Junts pel Sí tornaria a guanyar les eleccions catalanes, amb una estimació de 61-63 escons, mentre que la CUP augmentaria la seva presència al Parlament amb 14-16 diputats -ara en té 10- i Ciutadans s'establiria com a primera força de l'oposició (24-26). Segons l'últim baròmetre d'opinió pública del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, amb una participació del 70%, l'independentisme augmentaria la seva majoria a la Cambra catalana, sobretot gràcies a una CUP que escalaria fins a erigir-se en tercera força parlamentària. En estimació d'escons, JxS guanyaria les eleccions (61-63), davant de Ciutadans (24-26), CUP (14-16), PSC (14-15), Sí que es Pot (10-12) i PPC (8-10).

Unes dades que mostren que JxS i C's estabilitzarien els seus diputats actuals a la Cambra (62 i 25, respectivament), com Sí que es Pot (11), mentre que la CUP creixeria entre 4 i 6 escons i el PSC disminuiria lleument els seus 16 actuals, en la mateixa línia que el PPC (11), que passaria a ser l'últim grup de l'hemicicle.

El sondeig, realitzat entre el 5 i el 27 d'octubre i després de les catalanes del 27-S, és en qualsevol cas una enquesta postelectoral, abans que es duguessin a terme els debats d'investidura al Parlament, en què la CUP ha rebutjat fins a dues vegades investir Artur Mas president. "En aquests moments ens va sortir com el partit que està recollint més simpatia, més intenció de vot i, una cosa paradoxal, més record de vot. Ens fa pensar que és un partit de moda el mes d'octubre, el que està connectant amb més gent", va dir ahir el director del CEO, Jordi Argelaguet.

En les dades, no obstant això, tindria important influència la participació, que cauria del 77,5% de les eleccions del 27-S al 70%. "La participació va ser extraordinàriament alta i les pròximes eleccions no serien tan excepcionals, de manera que hi hauria un cert retrocés", va apuntar Argelaguet en roda de premsa.

Destacada és la "desaparició", en paraules d'Argelaguet, d'Unió, sobre la qual amb prou feines l'1% d'enquestats han esmentat que votarien "Unió o el partit de Duran i Lleida". "La gent que ho ha dit és inexistent, molt poca", ha dit el responsable del CEO.

D'altra banda, el 47,8% dels catalans està en contra que Catalunya es converteixi en un estat independent, un punt per damunt dels que hi estan a favor (46,7%). Segons el baròmetre del CEO, les xifres s'igualen entre els dos col·lectius, ja que el baròmetre anterior situava els contraris a la secessió en el 50%, mentre que els favorables eren el 42,9%. De fet, el director del CEO, Jordi Argelaguet, va explicar que aquesta "lleu distància" actual entre els detractors i partidaris de la independència és, "en termes estadístics i d'acord amb la mida de la mostra, un empat tècnic, un empat real en termes de l'opinió pública". Però una vegada se surt de la dicotomia entre 'sí' i 'no' a la independència i es pregunta als catalans sobre el que "Catalunya hauria de ser", el 41,1% creuen que ha de ser un Estat independent, mentre que el 22,2% aposta per un Estat dins d'una Espanya federal i el 27,4% perquè continuï sent una autonomia.