"La Policia Local de Puigcerdà patrulla amb armilles com a mesura de protecció extraordinària. És una reacció als atemptats de dissabte a París. No han canviat els nivells de protecció ni a Catalunya ni a l'Estat espanyol, però amb el nivell 4 activat, com ara i abans dels atemptats, ja hi havia la recomanació d'usar armilles antibales. No és l'única mesura. La Policia Nacional extrema la vigilància, en qualsevol moment es poden ordenar controls i, a la part francesa de la frontera, els gendarmes fan controls més severs.

Puigcerdà mirava ahir de recuperar la rutina laboral de la setmana amb la sensació al cos de tenir molt a tocar l'estat de guerra que es viu a França. La proximitat i permeabilitat històrica de la línia que separa tots dos estats, que no ha aconseguit aixecar murs entre famílies i entitats cerdanes, deixa a flor de pell l'ànim abatut que es respira a l'estat veí.

Sota aquesta sensació que pot passar qualsevol cosa en qualsevol moment, els agents de la Policia Local de Puigcerdà van fer les tasques de vigilància al carrer amb armilles antibala. Es tracta d'una mesura de seguretat que, segons van explicar els mateixos agents, apliquen des que l'estat va decretar el nivell 4 d'alerta per possible atac terrorista. Es tracta d'armilles que poden repel·lir un atac d'arma blanca i fins i tot d'una bala de baix calibratge tipus 9 mil·límetres, però que quedaria curta davant trets d'armes de més magnitud, com les que utilitzen els terroristes. En tot cas, es tracta d'una mesura que pot salvar els agents en situacions de risc i, per tant, la porten a terme preventivament.