El cap de llista de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals, Francesc Homs, va explicar ahir que pensa acudir a Madrid amb ànim de "dialogar, negociar i pactar", després de constatar que l'independentisme no té força "suficient" per "imposar unilateralment" les seves posicions. Per al Govern català, en canvi, el pacte d'investidura amb la CUP encara és possible.

En declaracions a la Cadena Ser, Homs es va mostrar convençut que a partir de les eleccions del 20 de desembre a Espanya "s'obrirà un període diferent", en el qual hi haurà "més diàleg, més negociació i més pacte". Segons Homs, les eleccions del 27 de setembre han demostrat que "a Catalunya l'independentisme té una força molt important però no suficient per imposar unilateralment les seves posicions, ni tan feble per prescindir-ne sense ni tan sols parlar". Amb prop del 48% de vots per a les dues candidatures independentistes que es presentaven en els comicis del 27-S, Junts pel Sí i la CUP, Homs percep "força per iniciar el procés" cap a la independència, "però no per finalitzar-lo".

Sobre les negociacions amb la CUP per fer possible la investidura del nou president de la Generalitat, va advertir que "si 10 diputats pretenen imposar el seu programa" als 62 de Junts pel Sí, les converses "no tenen recorregut", però "si hi ha voluntat d'acord es veurà en els pròxims dies".

En canvi, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va assegurar que encara és "possible" arribar a un acord amb la CUP, però va instar a donar una "resposta definitiva" a l'oferta d'Artur Mas per a la seva investidura, i va manifestar una predisposició a dialogar "fins on faci falta" amb l'Estat.

Després de la reunió d'ahir de l'executiu català, Munté va garantir que la "voluntat de sumar esforços continua" i, per això, els contactes i converses amb la CUP "es mantenen per intentar arribar a un acord", però ara toca a l'esquerra anticapitalista moure fitxa per desbloquejar la "imprescindible" investidura del president i la formació del nou Govern.

"El Govern treballa perquè l'acord pugui arribar com més aviat millor", va remarcar Munté, que va posar en relleu la necessitat que el nou executiu pugui "començar a treballar amb normalitat", atendre les "necessitats econòmiques i socials" i "treballar en un nou pressupost".

Per a Munté, la "voluntat de diàleg i de negociació ha existit sempre" i és "complementària" amb la voluntat de complir el mandat de les eleccions del 27 de setembre, que van donar "tota la legitimitat per iniciar el procés cap a la independència".

Segons va assegurar, per part del Govern hi ha "voluntat de diàleg amb la comunitat internacional i amb les institucions espanyoles fins on faci falta". Però perquè el diàleg sigui possible, va puntualitzar, "l'altra part ha d'exhibir també voluntat de pacte i de negociació". Munté va negar que el Govern pretengui que la declaració d'inici del procés independentista aprovada pel Parlament quedi en "paper mullat" i el full de ruta sobiranista quedi "invalidat".

Crítica a Montoro pel FLA

D'altra banda, Homs va carregar contra l'Executiu central després de reunir-se amb el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, per abordar la polèmica sobre la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local. Montoro va afirmar ahir que ni el govern d'Espanya ni cap d'autonòmic o municipal pot dedicar un sol euro a "activitats il·legals", i va dir que és l'Estat el que està garantint el finançament dels serveis públics dels catalans.

"És realment sorprenent, perquè de fet estan fent negoci", va dir Homs sobre això. "Hem pagat 2.000 milions d'euros d'interessos. Amb això que diuen que ens ajuden, això que presenten com un auxili a la població de Catalunya, estan fent negoci".

En aquest sentit, va criticar que el govern del PP "es presenti com a salvador de la pàtria quan en realitat ens cobra interessos i està fent negoci". "Però després parlen de deslleialtats. No m'atreveixo a qualificar-ho, perquè és tremendament greu. Si això arriba a orelles de la gent és per rebel·lar-se", va apuntar.

Súmate no es manifestarà

D'altra banda, l'associació independentista Súmate va anunciar que no assistirà a la concentració convocada per l'ANC el proper 22 de novembre. L'entitat, que agrupa independentistes de parla castellana, opina que en aquest moment "cal crear un clima de tranquil·litat i no de manifestacions que poden interpretar-se malament".