El govern central va anunciar ahir que els 3.034 milions d'euros d'excedent del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que rebrà Catalunya estan condicionats al fet que els utilitzi per sufragar serveis públics essencials, per evitar que es destinin a "vel·leïtats independentistes" o que hi hagi "temptacions" de fer-ho.

Entre d'altres mesures, l'interventor de Generalitat catalana haurà d'informar mensualment de l'execució de la despesa del Govern català i els seus ens al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, que aprovarà els desemborsaments "operació per operació".

Segons va assegurar el ministre Cristóbal Montoro, això no suposa la "intervenció" dels comptes catalans per part de l'Estat, si bé va reconèixer que aquestes condicions especials es deuen a les "circumstàncies polítiques que està vivint Catalunya".

"No hi ha intervenció, però no és admissible que algú dediqui un euro a alguna cosa que no tingui empara legal ni constitucional", va asseverar Montoro, després d'advocar per afavorir d'aquesta forma un "empara als funcionaris públics perquè no se sentin pressionats ni obligats per una situació política".

El titular de la cartera d'Hisenda va garantir a més que "ni un" només dels 52.000 milions d'euros que ha rebut Catalunya aquesta legislatura han anat a "finançar actes propagandístics, vel·leïtats independentistes ni altres ocurrències".

Tant el mateix Cirstóbal Montoro com la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, van informar sobre la reunió de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, que va fixar aquest nou repartiment del fons de finançament a les comunitats autonòmes per al 2015 i va establir l'esmentada "condicionalitat específica" per a Catalunya.

La número dos del Govern central va justificar aquesta decisió de l'executiu estatal en raons financeres, com la rebaixa de la qualificació del deute per algunes agències de qualificació i els 1.300 milions d'euros que no estaven declarats en el dèficit. També es va referir a les declaracions de representants institucionals catalans sobre el "risc d'impagament, entre d'altres proveïdors, a les farmàcies". La decisió, va insistir la vicepresidenta espanyola, és que els fons es destinin als pagaments deguts i previstos, que no és un altre que els serveis públics essencials.

De la seva banda, Montoro va apuntar que la condicionalitat per a Catalunya és "obligatòria" i es va mostrar convençut que l'administració catalana "se subjectarà a ella".