El centre de Brussel·les va romandre ahir semibuit, en el tercer dia del nivell 4 d'alerta per amenaça terrorista, amb la ciutat encara sacsejada pels 26 escorcolls portats a terme a la regió i en altres punts del país, que es van saldar amb 21 detinguts.

Encara que l'afluència turística ha disminuït considerablement al llarg d'aquests úlimts dies, i en els bars i restaurants abunden les taules buides, ja dissabte a la tarda alguns curiosos es van apropar al Grand Place, on s'acabava d'instal·lar l'arbre de Nadal.

Durant el dia d'ahir, grups dispersos recorrien el centre i es feien fotos al costat dels vehicles militars, o es deixaven entrevistar pels nombrosos mitjans de comunicació que ha congregat l'extraordinària situació que viu Brussel·les.

Ningú s'atreveix a dir fins a quan es perllongarà la situació d'alerta, tan nociva per als comerciants de la zona, dependents del turisme, segons ells mateixos van comentar.

El telèfon habilitat expressament des de dissabte passat per respondre a les consultes ciutadanes sobre l'amenaça terrorista ha rebut més de 17.000 trucades.

El nivell d'alerta 4, el màxim possible a Bèlgica, va obligar ahir no només a mantenir suspeses les línies de metro per tercer dia consecutiu, sinó a tancar col·legis, universitats, comerços, bancs i mercats, i va provocar que nombrosos pares i empleats hagin de treballar des de casa.

En total es van suspendre a més a més 13 línies d'autobús i alguns dels conductors no van acudir al lloc de feina per por o perquè havien de romandre amb els seus fills a casa.

L'hospital universitari Saint-Luc va decidir per la seva banda anul·lar les diferents consultes previstes per ahir i limitar les visites als pacients, mentre que el Saint-Pierre, que va ser objecte d'una alerta per un paquet sospitós, va reforçar la seguretat.

Nombrosos centres comercials i grans superfícies van mantenir les seves portes tancades durant la jornada, entre elles els Decathlon d'Evere i Anderletch, els IKEA d'Anderletch i Zaventem, o el Carrefour de l'estació de metro Rogier, entre d'altres.

L'OTAN, la seu de la qual està a Brussel·les, roman oberta, però part del personal treballa des de les seves llars, i s'han cancel·lat les visites externes.

També les institucions de la Unió Europea han reforçat les seves mesures de seguretat, encara que no han anul·lat reunions ministerials com l'Eurogrup o el consell de ministres d'Educació.

Set batudes

La policia de Bèlgica va arrestar ahir també cinc persones més en el marc de les investigacions antiterroristes obertes arran dels atemptats a París, segons ha confirmat la fiscalia. Les detencions eleven fins a 21 els arrestos a Bèlgica des de l'activació del màxim nivell d'alerta antiterrorista a la capital, Brussel·les. La fiscalia federal ha negat que el fugitiu Salah Abdeslam fugís diumenge en direcció a Alemanya.Durant els arrestos s'han comissat 26.ooo euros.