El primer ministre britànic, David Cameron, ha ofert a França la seva base militar a Xipre per bombardejar Estat Islàmic (EI). Després d'una trobada ahir a París amb el president francès, François Hollande, Cameron va expressar la seva "convicció ferma" que el Regne Unit s'ha d'unir a França en els atacs contra el grup terrorista a Síria. "El món s'està unint per fer front a aquesta amenaça terrorista diabòlica", va dir Cameron, i va remarcar que Londres farà "tot el que estigui al seu abast" per ajudar França.

La trobada entre Cameron i Hollande és la primera d'una sèrie de contactes del president francès amb els líders mundials per crear una aliança contra l'EI -demà es reunirà amb Barack Obama. David Cameron promou una votació a la Cambra dels Comuns per unir-se als bombardejos contra Estat Islàmic, liderats per França, i que tenen el suport, també, de Rússia.

El primer ministre britànic presentarà aquesta setmana una "estratègia completa" per lluitar contra el grup terrorista, i l'objectiu és que la votació es faci abans de final d'any. Per ara, Downing Street ha ofert a Hollande la seva base de la RAF a Xipre, des d'on els avions francesos podrien enlairar-se per bombardejar els interessos de l'EI. A més, el Regne Unit podria ajudar els militars francesos a proveir-se de combustible des de l'aire.

El primer ministre britànic i Hollande s'han compromès a tirar endavant els compromisos assolits divendres a la reunió de ministres de Justícia de la UE, i que preveuen controls sistemàtics de passaports a les fronteres exteriors, així com també una major lluita contra el tràfic d'armes i una millor coordinació en matèria d'intel·ligència. "Hem d'acordar les normes que ens permetin compartir els arxius de noms de passatgers. És francament ridícul que puguem tenir informació de països de fora d ela UE i no la puguem rebre entre nosaltres", va dir el primer ministre britànic. "Hem de transformar les paraules en fets. Simplement no ens podem permetre esperar més", va remarcar el líder conservador.

La gran coalició

El president francès també rebrà a París el primer ministre italià, Matteo Renzi, el proper dissabte, dins de la marató diplomàtica que el durà a reunir-se amb els líders dels EUA, Rússia, Alemanya i la Xina. L'objectiu és constituir una gran coalició contra l'EI.