Experts i responsables de seguretat van coincidir que l'atemptat perpetrat dimarts al centre de Tunis contra les forces de seguretat suposa un canvi d'estratègia de la branca gihadista local vinculada al grup Estat Islàmic (EI), que va rei-vindicar la matança i va amenaçar de repetir-la. L'atac, llançat en caure la tarda contra un autobús en què viatjaven membres de la Guàrdia Presidencial, va ser perpetrat per un suïcida al qual els radicals van identificar a la xarxa social Twitter com Abu Abdala al Tunisi.

Segons el seu comunicat, l'esmentat jove "va fer explotar un cinturó explosiu en un autobús a l'avinguda fr Mohamed V per castigar els infidels de Tunísia", en al·lusió al govern i a les forces de l'ordre. "No hi haurà seguretat en aquest país ni cessaran les nostres accions fins que a Tunísia s'imposi la xaria (llei islàmica)", finalitzava la breu nota, que va ser divulgada al costat d'una fotografia d'un jove amb un cinturó explosiu enganxat al cos i que feia el signe de la victòria amb els dits.

La Presidència tunisiana va confirmar que l'atac havia estat portat a terme per un suïcida, el cos del qual va ser trobat al costat del dels dotze guàrdies presidencials assassinats. No obstant això, no va donar detalls concrets de com i quan va detonar l'explosiu el kamikaze. Les primeres informacions apuntaven la possibilitat que es tractés d'un explosiu enganxat als baixos de l'autobús o fins i tot d'una motxilla deixada al costat de la carretera.

"El canvi d'estratègia és evident. L'objectiu ara són les forces de seguretat i l'estabilitat política del país. No ha estat cap sorpresa, fa temps que les forces de seguretat i els serveis d'Intel·ligència estaven en alerta", va explicar una font de la lluita antiterrorista. "No és circumstancial que l'objectiu hagi estat la guàrdia del president, ara que hi enfrontaments dins del partit governant Nida Tunis", va afegir.

Al principi de mes, una trentena de diputats de l'esmentada formació, guanyadora de les eleccions de l'any passat després d'unir diferents partits només vinculats pel desig de canvi, van presentar la seva renúncia després de ser agredits per partidaris del fill del president, Beji Caid Essebsi.

El Consell de Seguretat Nacional tunisià va aprovar un pla de 14 punts per lluitar contra el gihadisme, que entre altres mesures inclou un estricte toc de queda nocturn a la capital i els seus voltants i el tancament de la frontera amb Líbia durant quinze dies.

El pla imposa, així mateix, l'estat d'emergència a tot el país per espai d'un mes i declara la guerra al terrorisme, fet pel qual es demana a tots els ciutadans que assumeixin les seves responsabilitats i col·laborin amb la mesura. Així mateix, decreta el tancament de totes les pàgines web i comptes en xarxes socials que tinguin qualsevol vinculació amb el gihadisme i l'extremisme islàmic.