La pobresa a Catalunya és cada vegada més severa i la societat és cada cop més desigual, segons va informar ahir la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) en la presentació del sisè informe anual d'Indicadors socials a Catalunya en relació amb el context estatal i europeu (INSOCAT).

La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, que va presentar l'informe juntament amb representants d'entitats membres de la federació, va afirmar que "la pobresa a Catalunya és cada vegada més severa, més llarga, més extensa, de la qual és més difícil sortir, i al mateix temps la societat catalana està cada vegada més polaritzada".

La població catalana en situació de pobresa extrema -amb ingressos inferiors al 40% de la renda mitjana- ha augmentat el 28,57% entre 2013 i 2014, i ha passat del 9,1% a l'11,7%, segons l'informe.

D'altra banda, el 20% de la població amb un nivell econòmic més alt guanya 6,5 vegades més que el 20% de la població amb un nivell econòmic més baix el 2014, mentre que el 2009 eren 5,6 vegades més. Crespo va assegurar que la desigualtat en les rendes "fa que els rics siguin cada vegada més rics, els pobres cada vegada més pobres, i la classe mitjana estigui desapareixent".

Segons l'informe INSOCAT, les causes principals de l'augment de la pobresa extrema són el dèficit del sistema de protecció social i la precarització del mercat laboral.

La coordinadora del Centre Casc Antic (Barcelona) de la Fundació Adsis, Karmele Equiza, ha explicat que moltes famílies depenen dels ingressos de la gent gran perquè és l'únic col·lectiu que manté les seves prestacions, les pensions.

La responsable de programes i serveis de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell, ha denunciat "que l'atur s'ha mantingut, però el nombre de famílies sense ingressos ha augmentat", ja que han deixat de rebre prestacions.

Quant als nens i adolescents, el 28,8% de la població menor de 16 anys està en risc de pobresa, ja que "és el col·lectiu menys afavorit per les prestacions socials", segons Equiza. La representant d'Adsis també ha informat que quatre de cada deu joves menors de 25 anys estan en l'atur, de manera que "tenen més dificultats per començar una vida adulta".

Mercè Darnell va explicar que l'augment de l'atur, especialment el juvenil, és causat per la precarització del mercat laboral, que comporta contractes laborals temporals cada vegada més curts, de jornades més reduïdes i amb salaris més baixos.