Les forces de seguretat alemanyes van rebaixar l'alerta terrorista a la ciutat de Munic i centren ara els seus esforços a trobar els sospitosos que presumptament volien atemptar dijous a la nit en aquesta localitat seguint l'esquema dels actes terroristes de París del novembre passat. La policia busca entre cinc i set potencials terroristes, alguns d'origen sirià i iraquià i vinculats als gihadistes del grup Estat Islàmic (EI), i disposa per a la meitat d'ells fins i tot de noms facilitats pels serveis secrets francesos.

"Però no sabem si aquestes persones existeixen realment", va explicar el cap de la policia de Munic, Hubertus Andrä, que va aclarir que no ha estat possible localitzar ni a Munic ni a cap altre lloc cap sospitós que respongui als noms indicats. Tant Andrä com el titular d'Interior de l'estat federat de Baviera, Joachim Herrmann, van comparar la situació de seguretat a Munic després de l'alerta terrorista, que va obligar a evacuar dues estacions de trens, a la que hi havia després dels atemptats gihadistes de París del 13 de novembre.

Herrmann va reconèixer que, tot i que el nivell elevat d'amenaça terrorista continua vigent a Europa, "no hi ha indicis concrets" de perill d'atemptat, "ni avui ni demà, ni a cap lloc determinat" de la capital bavaresa.

Per la seva banda, el titular d'Interior, Thomas de Maizière, va assenyalar que l'amenaça terrorista a Alemanya continuarà sent elevada també aquest any i "no es reduirà en un futur proper". Segons el ministre, els esdeveniments de Munic demostren que la situació en matèria de seguretat a Europa i també a Alemanya és greu.

"Estic content i també agraït que la nit acabés com ho va fer", va dir De Maizière, que va justificar l'actuació de les autoritats bavareses davant els indicis d'un possible atemptat per tal de protegir la població. "Va ser una decisió presa en un context d'incertesa, fet pel qual no seria correcte dir que es va tractar d'una falsa alarma, però tampoc afirmar que es va evitar un atemptat concret", va assenyalar.

"Les autoritats bavareses, amb el suport de la policia federal, van actuar amb cautela i decisió", havia afirmat el ministre en una primera compareixença, en què va assegurar que "també en el futur les forces de seguretat analitzaran detalladament la situació i prendran les mesures necessàries de manera conseqüent".

El ministre va assenyalar que des dels atacs terroristes de París han augmentat els indicis sobre possibles atemptats a Alemanya, que "no han de ser ignorats o presos a la lleugera, però tampoc sobrevalorats". La situació a Munic recorda la viscuda fa poques setmanes a la ciutat de Hannover, on la por d'un atemptat gihadista va obligar a cancel·lar un partit de futbol entre Alemanya i Holanda.

Brussel·les va rebre el 2016 sense més incidents, tot i ser en el punt de mira del gihadisme al Cap d'Any, una data que, pel que sembla, havien triat dos presumptes terroristes detinguts dimarts per estendre el terror en llocs emblemàtics de la capital belga i cor de la Unió Europea. A aquestes detencions es van sumar dijous sis nous arrestats.