La CUP i Junts pel Sí (JxS) es van emplaçar ahir a reunir-se i esgotar els terminis fins al diumenge per arribar a un acord sobre la legislatura catalana, enfrontats, no obstant, sobre la idoneïtat d'Artur Mas com a candidat de CDC i ERC a la Generalitat, a qui la CUP rebutja.

Després que l'Assemblea Nacional Catalana exigís de nou als 72 diputats independentistes elegits a les eleccions del 27-S que segueixin negociant per aconseguir un acord que permeti formar govern, la CUP i JxS es van posar a disposició d'una reunió, abans del termini límit per investir president, que finalitza diumenge, per evitar comicis.

La CUP va remetre una carta a partits i entitats sobiranistes, entre ells JxS, CDC i ERC, als quals sol·licita una nova reunió negociadora després de vetar Mas, i insisteixen en la necessitat de proposar un altre candidat que "reflecteixi" el gir de Catalunya a l'"esquerra". En la missiva sol·liciten aquesta trobada i plantegen, "si encara som a temps, una nova candidatura a la Presidència que reflecteixi els canvis socials i polítics dels últims anys i un pla de xoc molt més ambiciós".

Per a la CUP aquests dos aspectes són "claus per construir la majoria necessària per avançar cap a la independència", i es reafirma en el seu "compromís de lluita i treball" cap a la independència com a "pedra angular" per a la construcció de la República Catalana i un model social amb "plena justícia social".

També JxS es va mostrar favorable a la reunió, després que la direcció del grup es reunís per analitzar el veto a investir a Mas.

Una trobada en què no van ser-hi presents el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ni el president en funcions i líder de CDC, Artur Mas, ja que estava presidint la reunió del Govern. En les declaracions de després de la reunió de JxS, Raül Romeva va assegurar que el seu grup es posa a disposició de la CUP i les entitats sobiranistes per reunir-se i "esgotar" els terminis per "desembussar" l'actual bloqueig negociador, però va deixar clar que Mas segueix sent el candidat a ser investit president.

Crítiques al vocabulari de Mas

La CUP va denunciar ahir el vocabulari "agressiu" i el discurs "fratricida" de Mas. La formació reitera que "el sentit de país" reclama un moviment als dirigents de CDC i declina respondre "en els termes insultants" amb els quals consideren que Mas es va referir al partit. "No volem entrar en el vocabulari agressiu, el discurs fratricida, ni en les faltes de respecte que ha fet a tot un espai polític que és el de l'esquerra independentista", assegura la CUP.

Última oportunitat

"Ens posem a disposició d'un últim intent. I volem posar-nos a disposició de trobar-nos, en el temps que se'ns digui, per poder desencallar la situació. Tenim l'obligació i el mandat democràtic d'esgotar el calendari", va dir Romeva, que va explicar que encara no s'ha "concretat l'hora" de l'esmentada reunió.

Però el que va ser cap de llista en el 27-S va mostrar-se contundent en ser preguntat sobre si JxS podria acceptar proposar un altre candidat diferent: "A la taula de negociació hem posat un paquet de mesures, i això inclou el qui, i el nom segueix sent el que ha estat sempre".