Corea del Sud i els Estats Units van anunciar ahir el desplegament d'un bombarder estratègic de llarg abast nord-americà B-52 Stratofortress sobre la península coreana arran del test nuclear dut a terme dimecres pel règim de Corea del Nord. En un comunicat conjunt, les forces combinades van explicar que el B-52 es va enlairar de la base nord-americana d'Andersen, a l'illa de Guam, i va arribar a l'entorn de la base aèria d'Osan, situada uns 20 quilòmetres al sud de Seül, al voltant del migdia.

El comunicat va detallar que el bombarder va sobrevolar Osan escortat per dos caces sud-coreans F-15K i dos caces nord-americans F-16.

Primeres justificacions

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va parlar públicament per primera vegada de l'assaig nuclear dut a terme pel règim de Pyongyang dimecres passat i ho va valorar com un acte d'"autodefensa", segons va recollir ahir l'agència de notícies estatal KCNA .

Durant una visita realitzada amb motiu de l'any nou a l'agència que coordina i administra l'Exèrcit Popular de Corea, Jong-un va defensar que la prova atòmica "és una mesura d'autodefensa per protegir la pau a la península coreana i la seguretat regional del perill d'una guerra nuclear provocada pel grup imperialista que lidera els Estats Units". Dimecres passat Pyongyang va dir que havia realitzat la seva quarta prova atòmica subterrània i que per primera vegada havia fet esclatar sota terra una bomba d'hidrogen.

Per la seva banda, el canceller sud-coreà, Yun Byung-se, va instar ahir la Xina, el principal soci internacional de Corea del Nord, a demostrar "fermament" la seva oposició a l'assaig nuclear fet aquesta setmana pel règim de Pyongyang. Les paraules de Byung-se són una crida perquè el país veí hi adopti un paper més actiu.