El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir ahir "diàleg, diàleg i diàleg" al nou President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va demanar al president espa-nyol en funcions, Mariano Rajoy, que "faci el mateix" i que "hi normalitzi les relacions". En el mateix sentit, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va instar Rajoy a abandonar l'immobilisme per parlar amb ?Puigdemont.

"És moment de dialogar i parlar amb totes la forces polítiques i m'agradaria que Rajoy també dialogués amb Puigdemont i obrís un espai per al diàleg, la negociació i eventuals acords", va reclamar el líder socialista.

Sánchez es va mostrar convençut que un nou govern d'Espanya "progressista" i "reformista", basat en "ofertes a partits clàssics i nous", serà el que superi la "crisi de convivència" de Catalunya. Després de subratllar la seva disposició al "diàleg i a les reformes fins a l'extenuació", també va recalcar el seu compromís per evitar la fallida de l'ordre constitucional i va advertir Puigdemont que la "majoria dels catalans no vol la independència" i que, per tant, seria un "error" imposar-la.

En aquest sentit, va sostenir que Puigdemont i el seu govern tenen la "legitimitat per governar Catalunya en el marc de la Constitució del 78 i de l'Estatut", però que la majoria parlamentària en què se sustenta "no té dret ni capacitat per imposar la seva voluntat a la resta de catalans que no els han abonat ni a la resta d'institucions".

Per a Sánchez, l'"estranya coalició" de JxS i la CUP és una "mala notícia" que busca tres fractures: la de Catalunya amb la resta d'Espanya, la de Catalunya amb la UE i la fractura interna entre catalans. Després de reiterar que treballarà perquè no se'n produeixi cap amb "diàleg, diàleg i diàleg", el líder socialista va proclamar que "és temps d'oferir solucions, no de confrontació", convençut que l'independentisme "se sent millor amb Rajoy a la Moncloa". "Defensem la legalitat constitucional, però una crisi política així només es pot resoldre des de la política, i això passa per comunicar-se, parlar i construir ponts, més que per posar línies vermelles", va dir.

Segons Sánchez, el principal acte de responsabilitat que pot fer el PSOE és posar sobre la taula la seva proposta de reforma federal de la Constitució, com a solució "legal" i "possible", que els ciutadans podrien sancionar amb el seu vot. Sánchez, que va dir que li agradaria tenir la "lleialtat" de Rajoy cap a la reforma constitucional, en cas que el PP passés a l'oposició, va recalcar que la "democràcia és més forta que el desafiament independentista" i que si a Puigdemont "no li agrada la llei hi ha prou vies per a la reforma".

Abandonar l'immobilisme

Al seu torn, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va suggerir al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que truqui al nou President de la Generalitat, Carles Puigdemont. Així, el líder de la formació morada va confirmar que Rajoy li havia transmès que l'informarà de totes les accions que adopti el govern respecte al debat independentista, encara que també li va dir que de moment "no n'hi ha cap de prevista".

Per la seva banda, Iglesias va "suggerir" a Rajoy que truqui per telèfon en Puigdemont i que "almenys conversin". Va traslladar a Rajoy que "ni l'unilateralisme ni l'immobilisme aporten solucions" i que "el diàleg és l'actitud més eficaç per solucionar els problemes".

El PP adverteix Puigdemont

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va avisar ahir Puigdemont que el Tribunal Constitucional té capacitat per fer complir les seves resolucions i que "qualsevol càrrec públic" que les incompleixi haurà d'atenir-se a conseqüències administratives i fins i tot penals.

Casado va insistir que la "llei hi és per aplicar-se", "sense dreceres", i va recordar que després de l'última reforma l'alt tribunal té capacitat per fer efectives les seves resolucions i actuar contra el seu incompliment. També va assegurar que "al govern no li tremolarà el pols" per instar el compliment de tots els preceptes legals.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va confiar que imperi el sentit comú i la responsabilitat perquè el govern no hagi d'utilitzar cap de les mesures que la llei permet per frenar una possible ruptura. Va deixar clar que ell, com a ministre, no té cap indicació en particular sobre això, "i si la tingués, no la comentaria", va dir, però va explicar que el govern "sap", com el conjunt dels espanyols, que "té en la Guàrdia Civil un instrument" a les seves "ordres" per "defensar en tot moment i en tota circumstància l'ordenament jurídic i la Constitució".