La Fiscalia Anticorrupció demana per l'escàndol de les targetes opaques sis anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i quatre anys i mig per al seu successor al capdavant de l'entitat, Rodrigo Rato, unes penes que Bankia redueix a quatre i tres anys, respectivament.

Un cop conclosa la fase d'instrucció pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, tant el fiscal, com Bankia i el seu principal accionista, l'Estat a través del FROB, reclamen l'obertura del judici oral i acusen els beneficiaris de les polèmiques vises d'un delicte d'almenys apropiació indeguda.

Bankia va més enllà que Anticorrupció i els acusa també d'administració deslleial, igual que el FROB, que reclama quatre anys i nou mesos de presó per a Blesa i tres anys per Rato.

En el que sí que coincideixen tots és en exigir a Blesa que torni els 9.340.000 d'euros gastats per tots els usuaris de les black durant part del seu mandat, del 2003 i al 2010, i 2.690.000 a Rato pels càrrecs duts a terme des de la seva arribada a Caja Madrid fins a la seva sortida de Bankia, encara que aquestes quantitats s'exigeixen de forma solidària i es descomptarà els diners que tornin o hagin reintegrat a altres beneficiaris de les vises amb les quals van carregar més de 15 milions en despeses, inclòs hotels, restaurants i compres de luxe. No obstant això, Anticorrupció reclama només els càrrecs a partir del 2003, dels quals hi ha un detall individualitzat, de forma que exigeix 12.040.000 d'euros -9,34 a Blesa i 2.690.000 a Rato. La Fiscalia incideix que Blesa va autoritzar el lliurament de les targetes "per a despeses de lliure disposició, inclosos els aliens a la representació de l'entitat", i va crear així "una mena de sistema retributiu que mancava de tot empara legal". Considera que les targetes van ser emeses "al marge del circuit ordinari" de l'entitat per dotar-les de la "necessària opacitat" i que va ser l'exdirector general de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj qui es va encarregar de donar les indicacions, de manera que sol·licita per a ell dos anys de presó. Pel que fa als controls de l'entitat, Anticorrupció explica que, "amb el propòsit d'ocultar la veritable naturalesa i finalitat de l'emissió, Caja Madrid mai va no practicar la corresponent retenció fiscal" i les va incloure en la comptabilitat "indegudament". Després de l'arribada de Rato, continua l'escrit, Sánchez Barcoj "li va explicar l'ús d'aquestes targetes i n'hi va entregar una, i va decidir el nou president mantenir el sistema establert pel seu predecessor".

La Fiscalia acusa 63 usuaris més de la targeta d'un suposat delicte continuat d'apropiació indeguda, amb penes d'entre 1 i 4 anys de presó, dependent de si s'aplica l'atenuant de reparació de dany en haver tornat les quantitats gastades. En el cas de Bankia, que va descobrir i va denunciar les black, l'entitat demana penes als exconsellers i exdirectius de Caja Madrid en funció dels diners gastats i el que hagin retornat.

Així, reclama dos anys entre reixes a una vintena d'antics membres del consell que van gastar més de 50.000 euros, entre ells l'exsecretari d'Estat Estanislao Rodríguez-Ponga i l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.

Per a alguns antics consellers, tot i que van carregar imports superiors a 50.000 euros, se'ls demana entre 4 mesos i 1 any d'acord amb les sumes reintegrades. A aquells consellers amb una despesa per sota d'aquesta xifra, Bankia sol·licita penes d'entre 3 i 6 mesos, com per a l'expresident de CEIM Arturo Fernández i l'exministre socialista Virgilio Zapatero.