El fiscal demana 4 anys i mig de presó per a Rato per les targetes opaques

Anticorrupció reclama que l'expresident de Bankia torni 2,9 milions gastats pels exconsellers

15.01.2016 | 10:46
L´expresident de Bankia Rodrigo Rato
L´expresident de Bankia Rodrigo Rato

La Fiscalia Anticorrupció demana per l'escàndol de les targetes opaques sis anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i quatre anys i mig per al seu successor al capdavant de l'entitat, Rodrigo Rato, unes penes que Bankia redueix a quatre i tres anys, respectivament.
Un cop conclosa la fase d'instrucció pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, tant el fiscal, com Bankia i el seu principal accionista, l'Estat a través del FROB, reclamen l'obertura del judici oral i acusen els beneficiaris de les polèmiques vises d'un delicte d'almenys apropiació indeguda.
Bankia va més enllà que Anticorrupció i els acusa també d'administració deslleial, igual que el FROB, que reclama quatre anys i nou mesos de presó per a Blesa i tres anys per Rato.
En el que sí que coincideixen tots és en exigir a Blesa que torni els 9.340.000 d'euros gastats per tots els usuaris de les black durant part del seu mandat, del 2003 i al 2010, i 2.690.000 a Rato pels càrrecs duts a terme des de la seva arribada a Caja Madrid fins a la seva sortida de Bankia, encara que aquestes quantitats s'exigeixen de forma solidària i es descomptarà els diners que tornin o hagin reintegrat a altres beneficiaris de les vises amb les quals van carregar més de 15 milions en despeses, inclòs hotels, restaurants i compres de luxe. No obstant això, Anticorrupció reclama només els càrrecs a partir del 2003, dels quals hi ha un detall individualitzat, de forma que exigeix 12.040.000 d'euros -9,34 a Blesa i 2.690.000 a Rato. La Fiscalia incideix que Blesa va autoritzar el lliurament de les targetes "per a despeses de lliure disposició, inclosos els aliens a la representació de l'entitat", i va crear així "una mena de sistema retributiu que mancava de tot empara legal". Considera que les targetes van ser emeses "al marge del circuit ordinari" de l'entitat per dotar-les de la "necessària opacitat" i que va ser l'exdirector general de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj qui es va encarregar de donar les indicacions, de manera que sol·licita per a ell dos anys de presó. Pel que fa als controls de l'entitat, Anticorrupció explica que, "amb el propòsit d'ocultar la veritable naturalesa i finalitat de l'emissió, Caja Madrid mai va no practicar la corresponent retenció fiscal" i les va incloure en la comptabilitat "indegudament". Després de l'arribada de Rato, continua l'escrit, Sánchez Barcoj "li va explicar l'ús d'aquestes targetes i n'hi va entregar una, i va decidir el nou president mantenir el sistema establert pel seu predecessor".
La Fiscalia acusa 63 usuaris més de la targeta d'un suposat delicte continuat d'apropiació indeguda, amb penes d'entre 1 i 4 anys de presó, dependent de si s'aplica l'atenuant de reparació de dany en haver tornat les quantitats gastades. En el cas de Bankia, que va descobrir i va denunciar les black, l'entitat demana penes als exconsellers i exdirectius de Caja Madrid en funció dels diners gastats i el que hagin retornat.
Així, reclama dos anys entre reixes a una vintena d'antics membres del consell que van gastar més de 50.000 euros, entre ells l'exsecretari d'Estat Estanislao Rodríguez-Ponga i l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.
Per a alguns antics consellers, tot i que van carregar imports superiors a 50.000 euros, se'ls demana entre 4 mesos i 1 any d'acord amb les sumes reintegrades. A aquells consellers amb una despesa per sota d'aquesta xifra, Bankia sol·licita penes d'entre 3 i 6 mesos, com per a l'expresident de CEIM Arturo Fernández i l'exministre socialista Virgilio Zapatero.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

El número dos de Gürtel, Pablo Crespo, va opinar que el fet que Francisco Correa el fitxés el...

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema