El president dels Estats Units, Barack Obama, va defensar ahir el recentment aplicat acord internacional amb l'Iran per a la suspensió del seu programa nuclear i va dir que amb aquesta mesura, "els EUA, la regió i el món estaran més segurs". "Ahir -en referència a dissabte- es va aconseguir una fita per prevenir que l'Iran obtingui una arma nuclear. I el més important, vam aconseguir aquest resultat històric gràcies a la diplomàcia, sense arriscar-nos a una altra guerra a l'Orient Mitjà", va dir el governant.

Obama va firmar dissabte l'ordre executiva per a l'aixecament de les sancions atòmiques contra l'Iran, alhora que va entrar en vigor l'acord amb el govern de Teheran, una cosa que als Estats Units ha estat molt criticat per l'oposició republicana. L'aixecament de sancions es va produir després que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica confirmés que l'Iran ha complert les exigències per posar en marxa l'acord, que preveu limitar diversos aspectes del programa atòmic iranià durant períodes d'entre 10 i 25 anys, a canvi d'aixecar les mesures punitives.

Aquest compromís es va pactar el juliol de l'any passat després de diverses dècades de tensió, força anys de negociacions i molts mesos de treballs intensos de negociadors del Grup 5+1 (els Estats Units, França, la Xina, el Regne Unit, Rússia i Alemanya) amb la República Islàmica.

D'altra banda, la Secretaria del Tresor va anunciar ahir sancions contra onze individus i empreses implicades en el desenvolupament de l'ara suspès programa de míssils balístics iranià.

Obama mateix es va referir a aquestes sancions i va dir que malgrat el començament de l'aplicació de l'acord amb l'Iran, els Estats Units seguiran "obligant amb determinació" que es compleixin els compromisos amb l'aplicació de les sancions.

100.000 milions de dòlars

L'aixecament de les sancions, que permet a l'Iran disposar d'uns 100.000 milions de dòlars (una mica més de 91.000 milions d'euros) en actius que es trobaven bloquejats a tot el món, ha estat molt criticat pels republicans, que s'havien oposat a l'acord nuclear amb l'Iran, un país que consideren patrocinador del terrorisme al món.

Tres dels quatre presos nord-americans alliberats per l'Iran després de l'aixecament de les sancions van abandonar ahir el país en un avió, segons va informar el diari The Washington Post, un dels reporters del qual està entre els presoners.

Segons el rotatiu, els tres ciutadans, que tenen doble nacionalitat, van marxar ahir de Teheran en un avió en direcció a una base nord-americana a Alemanya perquè fossin sotmesos a una avaluació mèdica. Són el reporter Jason Rezaian, l'exmilitar Amir Hekmati i el pastor religiós Saeed Abedini, mentre que l'empresari Nosratollah Khosravi-Roodsari, no va agafar l'avió.