El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que hi ha "molt marge" per negociar amb el PSOE per un acord per a la investidura, però el líder dels socialistes, Pedro Sán-chez, va remarcar que "no és no" i que buscarà un pacte per liderar un executiu de canvi.

El dia en què el rei va iniciar els contactes amb els representants dels partits previs a la sessió d'investidura, Rajoy va reiterar que la millor opció és un govern presidit per ell i amb el suport del PSOE i C's. Però en referència a la resposta negativa que dóna Sánchez, el va acusar de voler "a qualsevol preu" el suport "dels independentistes i els extremistes" per aconseguir una mena de pacte del Tinell.

I per aconseguir un govern que creu que acabaria "com el rosari de l'aurora" el va acusar d'estar disposat a fer "les cessions que sigui" i "abdicar de la seva responsabilitat". S'interpreta com una mostra d'aquesta actitud que el PSOE hagi cedit senadors a CDC i ERC perquè tinguin grup al Senat. Malgrat que no creu que calgui tocar iniciatives com la reforma laboral o la llei de seguretat i a l'espera que el PSOE pogués concretar la reforma de la Constitució que desitja, va insistir que hi ha "molt marge" per entendre's perquè els uneixen qüestions bàsiques.

Les apel·lacions a l'acord no van fer efecte a Sánchez, que ahir va advertir a Rajoy: "no és no". Va assegurar que "complirà el mandat" de les urnes el 20 de desembre i formarà, si ho vol la resta de forces progressistes, un "govern de canvi que reconstrueixi l'Estat de benestar". I aquest canvi subratlla que va començar amb la constitució de les Corts i l'elecció d'un socialista com Patxi López al capdavant del Congrés. No es va referir a la cessió de senadors a Democràcia i Llibertat i ERC, però sí que ho va fer el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, per assegurar que no hi ha "res de res" darrere del gest del PSOE.

El PP vol que el PSOE i Podem es "mullin" sobre el dret a l'autodeterminació en el ple del Congrés si és que els grups decideixen que es comencin a debatre iniciatives malgrat que no hi hagi nou govern. En aquest cas, els populars presentaran una proposició no de llei contrària al fet que els Parlaments autonòmics puguin tramitar el dret d'autodeterminació i que servirà, segons va dir el vicesecretari del PP Javier Maroto, com a "prova del cotó" sobre el que pensen els partits.

Una altra cessió, la de diputats, va prendre ahir també protagonisme davant la petició de la líder de Compromís, Mònica Oltra, que els socialistes cedeixin un parlamentari perquè les marques de Podem tinguin grup al Congrés com a pas previ a un acord de govern. A la vigília que conclogués el termini perquè els partits sol·licitin grup al Congrés i el Senat, el PSOE va reiterar la disposició a parlar de fórmules que permetin a Compromís, En Comú Podem i En Marea tenir veu pròpia al Parlament, però va recalcar que l'important segueix sent arribar a un acord sobre el nou executiu.

A l'espera del que pugui passar, el president de C's, Albert Rivera, va advertir al PSOE que no compartirà amb ell "invents" ni "arranjaments" perquè Podem tingui quatre grups al Congrés dels Diputats. Però el número dos de Podem, Íñigo Errejón, i la coordinadora entre àrees, Irene Montero, van demanar als socialistes que rectifiquin i permetin quatre grups perquè seria un gest davant posteriors acords.

Mentrestant, ERC, IU i EH Bildu van presentar ahir al registre del Congrés la seva proposta per tal de formar grup parlamentari conjunt. Per la seva banda, el fins ahir coordinador general de CDC, Josep Rull, va posar "en valor" el gest del PSOE de facilitar al seu partit que tingui grup al Senat i només va descartar donar suport a un govern presidit per Rajoy. "A partir d'aquí estarem a l'expectativa".

Al País Basc, el lehendakari, Íñigo Urkullu, va explicar que el PP no té una disposició favorable cap als partits nacionalistes ni l'autogovern, i que l'opció del PSOE ha de tancar abans una fórmula amb Podem.