El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assegurar ahir que la seva formació no votarà sí a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Així ho va apuntar durant la seva intervenció a la seu del partit a Madrid, des d'on va criticar l'actitud del PP i el PSOE perquè, segons ell, "no han estat a l'altura de les circumstàncies i han utilitzat el procés d'investidura per defensar els seus interessos de partit i personals". "No podem perdre més temps i hem de començar el diàleg sobre la base d'uns acords i no per repartir-se cadires", va advertir. "Els acords no cauen del cel i cal negociar-los i treballar dur per tenir-los", va dir en referència al líder del PP, Mariano Rajoy, que, segons ell, "ha tirat la tovallola", però no divendres passat quan va declinar sotmetre's de moment a la investidura, sinó l'endemà de les eleccions, "ja que no ha intentat buscar una majoria".

Villegas es va mostrar confiat que després de la trucada que dissabte va fer el candidat socialista al líder de Ciutadans, Albert Rivera, hi hagi una propera reunió, però va advertir que no serà per comentar l'actualitat, sinó per fer la feina per la qual "els paguen el sou": "buscar propostes d'acord i reformes".

Davant d'aquesta situació, el número dos de Ciutadans es va oferir a intervenir entre el PP i PSOE per desbloquejar l'elecció del pròxim president. "Hi ha discrepàncies amb el PP i el PSOE, però hi ha espais per arribar a acords", va especificar. A més, Villegas va afirmar que "amb Podem és gairebé impossible arribar a acords d'investidura perquè té un programa antagònic". Va refermar, així, les sovintejades declaracions de Rivera contra qualsevol executiu amb la presència d'Iglesias.

El PP demana "generositat"

Per la seva banda, el Partit Popular va parlar ahir a partir de la veu dde la seva secretària general, María Dolores de Cospedal, que des de Guadalajara va advocar per una "necessària segona Transició" que sigui el fruit d'un acord "en l'àmbit de la moderació" i entre els "partits constitucionalistes moderats". En aquest sentit, Cospedal va rebutjar el "pacte a la contra" que proposa el PSOE i "els pactes de perdedors" perquè "acaben sempre sent dolents", i va insistir en l'oferta que va fer Rajoy al PSOE i Ciutadans per formar un govern amb una majoria de 250 diputats. "Hi haurà d'haver cessions de cadascú i ser generosos. Però és necessari per a Espanya que fem les grans reformes, aquest és el moment", va manifestar.

Des del bàndol socialista, el secretari d'Organització del partit, César Luena, va recordar ahir que el president del govern en funcions té dues opcions perquè en política "no existeixen els llimbs": "o va a la investidura o se'n va de la política espanyola". Sobre això, els socialistes insisteixen que si arriba el moment que fracassi la investidura de Rajoy estaran disposats que hi hagi "un canvi progressista i reformista, que serveixi a la majoria dels espanyols".

En aquest sentit, la seva companya de partit Meritxell Batet, secretària d'Estudis i Programes i número dos de Sánchez, va assegurar ahir en una entrevista a RAC1 que Sánchez iniciarà les negociacions formals per formar govern quan rebi el mandat del rei, i va qualificar de "tàctica" i poc creïble l'oferta de pacte plantejada per Podem. No obstant això, Batet va assegurar que l'última decisió sobre un possible pacte amb el partit d'Iglesias recau en el secretari general socialista, malgrat que, va admetre, es té en compte l'opinió de pesos pesants com Felipe González i exdirigents del partit.

El rei Felip VI rep avui el president del Congrés dels Diputats, Paxi López, que li facilitarà la llista de representants designats per les formacions polítiques a la Cambra per a acudir a una nova ronda de converses per a la investidura.