CDC donarà el tret de sortida del seu procés de refundació en el Consell Nacional de dissabte que ve i contempla que aspectes clau amb vista al congrés del juny, com les primàries per escollir el secretari general o el nom del nou partit, se sotmetin a consulta dels militants i simpatitzants.

La portaveu del partit, Marta Pascal, va assegurar que la direcció vol emprendre una "operació ambiciosa" de refundació amb "mentalitat oberta". "I sense defugir el debat del nom o de com escollim els nostres càrrecs; hi ha molts aspectes que cal tenir en compte i no volem defugir-ne cap", va afegir.

La portaveu ha situat el Consell Nacional previst per a aquest dissabte, en el qual intervindrà el president del partit, Artur Mas, com el "punt d'inici" del procés cap al congrés de refundació, que se celebrarà el 3, 4 i 5 de juny, encara que ha admès que "seria prematur" que es prenguessin decisions sobre aquests assumptes aquell dia.

Encara que va dir que el debat sobre les primàries ja està sobre la taula i que la voluntat és que sigui la militància la que decideixi si s'han de fer o no finalment per escollir el secretari general, un càrrec que actualment està vacant.

"La militància tindrà un paper absolutament clau, i també totes les persones que se sentin interpel·lades", va afegir Pascal, o- brint la porta a la participació de simpatitzants i professionals que els puguin assessorar.

El mecanisme que s'usarà encara no està "afinat", però la idea és aplicar processos participatius, no només per decidir primàries o el nom del partit, sinó altres aspectes del nou partit, ha remarcat la portaveu.

Pel que fa als comptes de la Generalitat del 2016, Pascal va assegurar que seria "contradictori" que el Govern liderat per Carles Puigdemont i la CUP tinguessin un acord per al mandat de la "desconnexió" de Catalunya respecte a l'estat espanyol i que, en canvi, no gaudissin de l'"instrument" dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. "No ens podem permetre no tenir pressupostos", va afegir.

L'executiva de Convergència també va acordar ahir que el diputat de Junts pel Sí i exdirector de Comunicació del Govern, Jordi Cuminal, assumeixi les atribucions de comunicació de CDC de forma temporal fins al congrés que se celebrarà el proper mes de juny, unes atribucions que tenia fins ahir el coordinador de règim intern de Convergència, Francesc Sánchez.