El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va assegurar ahir que ERC i DiL no volen la celebració d'una consulta perquè la podrien perdre. "No posen com a condició un referèndum perquè tenen dubtes", va manifestar el número dos de Podem en una entrevista a RNE, on va argumentar que aquestes formacions van plantejar les eleccions del 27-S en clau plebiscitària i "les van perdre": "Junts pels Sí va ser la força més votada però els vots independentistes van ser menys del 50%".

Així mateix, Errejón va lamentar que les formacions sobiranistes s'hagin "embarcat en un camí unilateral" tot i haver plantejat aquesta possibilitat "si tenien una majoria popular expressada a les urnes, majoria que no s'ha produït". "El referèndum continua sent per a nosaltres la millor opció per guanyar democràticament la seducció de la majoria de catalans perquè es quedin a Espanya", va concloure.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, va reclamar a Errejón que Podem fixi el referèndum com a "condició sine qua non" per pactar un govern amb el PSOE si realment creu que guanyaria el 'no'. "Si està tan convençut que un referèndum el perdríem, és el millor dels arguments perquè ell continuï defensant-lo i no hi renunciï, perquè ell vol que el perdem", va dir el dirigent republicà i vicepresident del Govern de la Generalitat.