Una nova jornada de caos a Rodalies, ahir per l'incendi en una estació abandonada, va impedir que fins al migdia circulessin trens de Rodalies pel centre de Barcelona, cosa que va afectar més de 72.000 viatgers i ha acabat obrint una altra esquerda entre Adif i el Govern català, que ha exigit el traspàs de la infraestructura ferroviària.

L'incendi es va originar pels volts de la una de la matinada de dilluns a dimarts en unes antigues instal·lacions en desús d'Adif, al costat d'una estació mai inaugurada a les proximitats de la Bifurcació de Marina de Barcelona, que estaven plenes d'escombraries, mobles vells i matalassos, on acostumaven a pernoctar persones sense llar.

La densa fumera originada pel foc es va escampar per l'entramat de túnels ferroviaris que travessen la capital catalana, fins al punt que també va afectar durant unes hores un tram de la Línia 1 del Metro, de manera que fins a les 12 del migdia tampoc no van circular trens pel centre de Barcelona.

El director de Rodalies, Félix Martín, va indicar que un total de 210 trens i uns 72.000 clients es van veure afectats per la interrupció de trens, pel que va demanar disculpes: "no hem estat a l'altura de les expectatives que el ciutadà té en els serveis ferroviaris".

Mentre no es va poder accedir al centre de Barcelona en Rodalies, els trens iniciaven i acabaven el recorregut a les entrades de Barcelona. En el cas de la R-4, la línia de de Manresa, el servei acabava a l'estació barcelonina de Sant Andreu Arenal.

En ple procés sobiranista, la consellera de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, va criticar la falta d'explicacions d'Adif davant l'"autèntica acumulació de despropòsits" a Rodalies a Barcelona i va avançar que l'executiu del qual forma part serà "bel·ligerant" en l'exigència del traspàs de la totalitat del servei.

Munté va afirmar que hi ha millors maneres de gestionar aquest tipus de serveis des de Catalunya: "no defugirem la nostra responsabilitat i una vegada més reclamarem el traspàs de la totalitat del servei. Continuarem bel·ligerants en la defensa d'aquest traspàs".

Per la seva banda, el president d'Adif, Gonzalo Ferre, que ahir es va desplaçar fins a Barcelona, va indicar que el gestor d'infraestructures havia presentat diverses denúncies, l'última el mes d'octubre de l'any passat, davant els Mossos d'Esquadra advertint que hi havia persones que es colaven a l'estació abandonada on es va originar l'incendi que ahir va acabar provocant una nova afectació a tota la xarxa de Rodalies de Barcelona. "La sensació és que allà no hi està vivint ningú, no crec que cap indigent ho utilitzi, però sí que hi ha coses -com per exemple un somier, roba i llaunes de begudes?, que indiquen que hi ha persones que hi entren", va afirmar Ferre, que va qualificar el lloc de cul-de-sac.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, va replicar immediatament a Ferre afirmant que les seves explicacions són "excuses", pel que va demanar solucions en matèria de manteniment de les estacions. Rull va explicar que portaran a terme una estratègia conjunta amb l'Ajuntament de Barcelona per defensar els drets dels usuaris del sistema de Rodalies, i va afirmar que Adif no podrà actuar "unilateralment" quan un incident seu afecti els serveis que ofereix la Generalitat. "Hem tornat a constatar les dificultats d'interlocució d'Adif", va indicar el conseller.

Per la seva banda, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici sobre la incidència d'ahir, mentre que el PSC va demanar a la Generalitat que reclami el traspàs de Rodalies i la cap de l'oposició al Parlament de catalunya, Inés Arrimadas, va responsabilitzar tant l'executiu central com el Govern de la interrupció del servei.