El primer ministre francès, Manuel Valls, va exigir la fi dels bombardejos russos sobre civils a Síria i el seu homòleg rus, Dimitri Medvedev, va respondre-li que no hi ha cap evidència que siguin certes aquestes acusacions.

Aquest intercanvi de reclamacions entre tots dos caps de govern va tenir lloc en la Conferència de Seguretat de Munic (MSC), coneguda com el "Davos de la Defensa", que se celebra fins avui en aquesta ciutat alemanya i que se centra en el conflicte de Síria.

Valls, que va compartir l'escenari amb Medvedev, va exigir en la seva intervenció que s'aturin "els bombardejos a civils" a Síria, en una referència clara a les accions de les forces aèries russes sobre la ciutat d'Alep en suport a l'exèrcit del president sirià, Baixar al-Assad.

A més, va indicar que malgrat que l'acord de divendres és un "pas important", "ha de ser materialitzat" perquè és necessària la pau i les negociacions.

Immediatament després, el primer ministre rus va intervenir en l'MSC i va subratllar que "no hi ha cap evidència" que el seu país estigui "bombardejant civils" a Síria.

La postura oficial de Rússia en aquest assumpte és que els seus avions bombardegen exclusivament posicions terroristes, una cosa que neguen els països occidentals, que assegurar que Moscou ataca els rebels a qui la coalició liderada pels EUA fa costat.

Al parer de Medvedev, en la crisi siriana "no hi ha alternativa" al diàleg internacional perquè l'essencial és preservar "la unitat" del país i "evitar una nova Líbia o un nou Afganistan", cosa que seria "catastròfic". És "vital" estar d'acord en els "punts principals" entorn de la crisi perquè Síria pot desintegrar-se davant l'avenç gihadista, que convertiria el conflicte en una "guerra permanent".

"Tenim un enemic comú i aquesta hauria de ser la nostra prioritat", va afirmar el primer ministre rus. L'MSC se centra en la seva 52a edició en Síria i els tres vessants de la seva crisi, encara que també analitzarà altres assumptes com el conflicte a l'est d'Ucraïna, la situació de la Xina, l'amenaça del terrorisme gihadista global i les diferències entre Rússia i l'OTAN.

Kerry, optimista en Síria

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, es va mostrar optimista en la intervenció en la jornada central de l'MSC i va arribar a assegurar que "les decisions dels propers dies i setmanes, d'uns mesos, poden acabar la guerra a Síria". En la seva opinió, cal aprofitar l'acord per a un cessament d'hostilitats la setmana vinent a Síria, treballar perquè tingui èxit i avançar cap a una "solució política" que porti la pau i eviti una "escalada sense fi" de la violència.

Si no s'aprofita aquesta oportunitat, va advertir, la situació pot fer que s'hagin de prendre "decisions serioses". A més, no va dubtar a criticar l'estratègia militar de Rússia a Síria. És "crucial", va afirmar, que els bombardejos de Rússia "canviïn", ja que "la gran majoria dels atacs" de les seves forces aèries s'han concentrat en "els grups opositors". Medvedev, per la seva banda, davant les crítiques i l'acció de l'OTAN, es va demanar si "estem al 2016 o el 1962", en referència a una possible recuperació del clima de la Guerra Freda.