La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va recordar ahir la seva "amiga" Muriel Casals com el seu "referent" i la seva "mestra", a més de ser el "somriure de la revolta".

"Sempre ha estat positiva, sempre ens ha donat confiança, sempre estava convençuda que el que fèiem ens sortiria bé", va apuntar en declaracions a la cambra catalana.

Segons el seu parer, l'expresidenta d'Òmnium i actual diputada al Parlament encara "tenia molt a oferir" tot i que ja havia donat molt a Catalunya. "És una gran pèrdua a nivell humà i a nivell de país", va reconèixer Forcadell.

Diversos ciutadans van col·locar ahir estelades davant de la seu del Parlament de Catalunya envoltades de flors, missatges i espelmes en homenatge a la traspassada Muriel Casals. Forcadell, que va admetre que encara està "commocionada" per la mort de Casals, va cridar a continuar el seu exemple i a confiar en la "força i convicció" del poble català.

Per la seva banda, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) es va voler sumar també ahir a les mostres de condol per la mort de Muriel Casals i la portaveu de la formació ecosocialista, Marta Ribas, en va destacar el tarannà de "tendir ponts" i "construir consensos". Ribas va lamentar que Casals no hagi pogut desenvolupar la tasca prevista al capdavant de la comissió d'estudi del procés constituent, ja que hauria estat "molt vàlida i necessària".

La portaveu d'Iniciativa va recordar també el pas de Casals per la formació i també pel PSUC, i en va destacar el tarannà dialogant, capaç de "tendir ponts" i "construir consensos".

Un tarannà, segons va considerar Ribas, molt oportú pels temps polítics actuals i que haurien contribuït positivament a la tasca que Casals acabava d'assumir al capdavant de la comissió sobre el procés constituent. "Hauria estat molt vàlida i necessària", va concloure Ribas.

Muriel Casals va morir la matinada de diumenge després de no poder superar les ferides que li va provocar, el dia 30 de gener passat, l'atropellament d'una bicicleta quan travessava el carrer per una cruïlla a Barcelona. Des de llavors, Casals havia estat ingressada a l'Hospital Clínic de Barcelona, i al llarg de divendres passat el seu estat de salut havia empitjorat i era molt greu.

Dijous, homenatge d'Òmnium

L'entitat Òmnium Cultural prepara un gran acte d'homenatge cívic a Muriel Casals, que en va ser la seva presidenta durant cinc anys.

L'acció que s'està preparant té el títol d'"El millor homenatge, la victòria. Acte cívic de comiat i homenatge a Muriel Casals" i es portarà a terme aquest dijous, 18 de febrer, a les set de la tarda al passeig dels Til·lers al Parc de la Ciutadella.

D'altra banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va explicar ahir que la mesa de la cambra estudiarà avui la petició de la mateixa Òmnium Cultural i d'altres d'entitats per celebrar un acte al mateix Parlament en reconeixement de la figura de Muriel Casals i que podria tenir lloc aquest dijous, just abans de l'homenatge que està preparant Òmnium Cultural al Parc de la Ciutadella.