Els grups independentistes catalans d'ERC i Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés van acordar que "votaran el mateix" en la investidura de Pedro Sánchez, segons va confirmar ahir aquesta tarda el portaveu de DiL, Francesc Homs, per a qui "a efectes pràctics seria el mateix abstenir-se que absentar-se".

Com va fer el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que es va reunir amb Sánchez minuts abans que ell, Homs va traslladar al candidat socialista que no fixarà una posició a la seva investidura fins saber "si hi ha acord, amb qui, de quina manera i en quines condicions".

"No és el mateix un acord PSOE i Ciutadans, que Podem i PSOE que PSOE, Podem i Ciutadans, no és el mateix i fins que no ho coneguem no podrem fixar una posició definitiva", va argumentar.

El portaveu d'Esquerra va admetre que si els socialistes pactessin amb Podem i els dos partits "vinguessin amb el referèndum sota del braç com aquell que porta un pa", els independentistes catalans es plantejarien l'abstenció. Però es va mostrar convençut que això "no passarà" perquè en la seva reunió amb Sánchez el líder socialista els va dir que "mai, mai, mai" donarà suport a la celebració del referèndum. Per això, va afegir, "ja es dedueix" quina serà la posició d'ERC i de DiL en la investidura.

En qualsevol cas va assegurar que ni Sánchez els ha demanat l'abstenció ni ells l'hi han ofert en aquesta reunió, que, va subratllar, va ser "cordial i interessant", i en la qual el dirigent d'ERC va "retreure" al líder socialista que no vulgui reconèixer públicament que "Catalunya és una nació".

I, segons va assegurar Tardà, Sánchez els va dir que ho sentia però que no podia fer aquest reconeixement perquè llavors donaria als catalans "atributs per decidir sobre el seu futur".

El portaveu d'ERC va explicar, d'altra banda, que va preguntar a Sánchez si, en cas de presidir el govern, pensa "reprimir" els catalans i el procés sobiranista, i, segons Tardà, Sánchez els va respondre que "sempre ha estat allunyat de les posicions del PP", que ha optat per la "judicialització i la imputació". "Ja veurem si [Sánchez] va a rebuf d'aquesta política o no", va assenyalar Tardà, qui va insistir a criticar la "criminalització" que se segueix fent des del govern central del procés sobiranista català.

La reunió, en definitiva, va servir, segons va assenyalar Tardà, per constatar que el PSOE i ells viuen en "mons polítics paral·lels que no sembla que s'hagin de trobar".

Fins i tot va dir haver vist en Sánchez, malgrat tenir "bon tarannà", certa "regressió" respecte al que pensava José Luis Rodríguez Zapatero sobre la qüestió catalana el 2004 i el 2005, i va lamentat escoltar el relat "poc ambiciós" del líder socialista, que només aspira a portar a terme una reforma mínima de la Constitució per a un mínim Estat federal.

Per la seva banda, en la roda de premsa que va oferir després de la reunió amb Sánchez, Homs va posar èmfasi a dir que "no entendria com una proposta que es diu progressista i de canvi no permet votar per dirimir el futur polític de Catalunya" i que, si Sánchez "no assumeix una cosa tan bàsica com resoldre les coses votant en democràcia, ni tan sols podem abstenir-nos".

Preguntat si consideraria la possibilitat d'absentar-se en la votació, va assenyalar que "a efectes pràctics seria el mateix abstenir-se que absentar-se, amb una única diferència d'ordre estètic". "Les conseqüències de fer una cosa i una altra són les mateixes, si és que es fa", va sentenciar Homs.

El portaveu de DiL va explicar que la seva sensació davant el panorama polític és que "cadascú està a la seva trinxera i al que surt a camp obert per intentar parlar amb els altres li tiren pedres i quan intenta tornar a casa li tanquen la porta".

Sobre el document que ha presentat Podem per a un acord de govern amb el PSOE, ha valorat que "mantingui el compromís de referèndum", però Homs va admetre que hi ha coses que el "preocupen" i que en matèria competencial hi ha en ell una "visió més jacobina que la que van tenir els governs del PSOE".

Després d'apuntar que "un dia d'aquests" representants de DiL es veuran amb membres de Podem i d'En Comú Podem "per analitzar el document", va acusar el partit de Pablo Iglesias de creure que "es pot arribar a acords per rodes de premsa" i d'enviar el missatge que, si obtenen càrrecs en el futur govern, "la resta és irrellevant".

"Per això diem que el referèndum a Catalunya és inexcusable, no sigui que algú obtenint un càrrec s'oblidés dels seus compromisos", va advertir.