El Govern de la Generalitat va aprovar ahir el reglament que desenvolupa la llei de l'impost sobre els habitatges buits, fet que farà possible que el nou tribut es comenci a recaptar l'1 de març.

L'impost l'hauran de pagar les entitats financeres i els grans propietaris de pisos desocupats de manera permanent més de dos anys sense causa justificada i es calcularà en funció dels metres quadrats de superfície útil que tingui l'habitatge. La Generalitat preveu que el tribut aporti uns ingressos anuals de 8 milions d'euros que es destinaran a comprar uns 150 pisos per a lloguer social.

El tribut s'aplicarà a 8.300 pisos buits de 72 municipis on hi ha necessitat d'habitatge social. Actualment al registre d'habitatges buits hi figuren 47.000 habitatges de bancs i grans tenidors, provinents de dacions en pagament i execucions hipotecàries. D'aquests, el 58% (27.370 pisos) estan en un dels 72 municipis afectats per l'impost, si bé no tots porten 2 anys buits o estan en procés de rehabilitació i per tant tenen un any des que se'ls avisa fins que se'ls pot recaptar el tribut.

L'impost és gradual i es calcularà en funció de la suma total dels metres quadrats de la superfície útil dels immobles afectats, de forma que penalitza sobretot aquelles entitats que tenen molts pisos buits. El tipus de gravamen serà de 10 euros el metre quadrat per superfícies d'entre 0 i 5.000 metres quadrats; de 15 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 5.000 i 20.000 metres; de 20 euros entre 20.000 i 40.000 i 30 euros a partir de 40.000 metres quadrats.

El tribut no afectarà les entitats del tercer sector de la Xarxa d'habitatges d'inserció ni les entitats inscrites al registre d'entitats i establiments de serveis socials. Tampoc s'aplicarà a habitatges protegits de qualificació oficial vigent, habitatges en zones d'escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d'habitatge o apartaments turístics.

El text defineix l'objecte de tributació com el parc d'habitatges de què és titular el contribuent en data 31 de desembre de cada any. També hauran d'abonar l'impost les persones jurídiques titulars d'un dret d'usdefruit, d'un dret de superfície o de qualsevol altre dret real que atorgui la facultat d'explotació econòmica de l'habitatge.