El Govern aplicarà l´impost sobre els habitatges buits a partir de l´1 de març

La Generalitat preveu ingressar 8 milions d'euros que destinarà a la compra de pisos per a lloguer social

17.02.2016 | 00:00

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir el reglament que desenvolupa la llei de l'impost sobre els habitatges buits, fet que farà possible que el nou tribut es comenci a recaptar l'1 de març.
L'impost l'hauran de pagar les entitats financeres i els grans propietaris de pisos desocupats de manera permanent més de dos anys sense causa justificada i es calcularà en funció dels metres quadrats de superfície útil que tingui l'habitatge. La Generalitat preveu que el tribut aporti uns ingressos anuals de 8 milions d'euros que es destinaran a comprar uns 150 pisos per a lloguer social.
El tribut s'aplicarà a 8.300 pisos buits de 72 municipis on hi ha necessitat d'habitatge social. Actualment al registre d'habitatges buits hi figuren 47.000 habitatges de bancs i grans tenidors, provinents de dacions en pagament i execucions hipotecàries. D'aquests, el 58% (27.370 pisos) estan en un dels 72 municipis afectats per l'impost, si bé no tots porten 2 anys buits o estan en procés de rehabilitació i per tant tenen un any des que se'ls avisa fins que se'ls pot recaptar el tribut.
L'impost és gradual i es calcularà en funció de la suma total dels metres quadrats de la superfície útil dels immobles afectats, de forma que penalitza sobretot aquelles entitats que tenen molts pisos buits. El tipus de gravamen serà de 10 euros el metre quadrat per superfícies d'entre 0 i 5.000 metres quadrats; de 15 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 5.000 i 20.000 metres; de 20 euros entre 20.000 i 40.000 i 30 euros a partir de 40.000 metres quadrats.
El tribut no afectarà les entitats del tercer sector de la Xarxa d'habitatges d'inserció ni les entitats inscrites al registre d'entitats i establiments de serveis socials. Tampoc s'aplicarà a habitatges protegits de qualificació oficial vigent, habitatges en zones d'escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d'habitatge o apartaments turístics.
El text defineix l'objecte de tributació com el parc d'habitatges de què és titular el contribuent en data 31 de desembre de cada any. També hauran d'abonar l'impost les persones jurídiques titulars d'un dret d'usdefruit, d'un dret de superfície o de qualsevol altre dret real que atorgui la facultat d'explotació econòmica de l'habitatge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema