La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va escorcollar ahir la seu a Madrid de l'Industrial and Comercial Bank of China (ICBC), la major entitat financera del gegant asiàtic, en una operació contra el blanqueig de capitals en la qual van ser detinguts cinc directius.

En l'operació, dirigida pel jutjat d'Instrucció nombre set de Parla (Madrid) i que va començar a les onze del matí, els agents de la UCO van inspeccionar l'entitat bancària, situada al centre de Madrid, clonant ordinadors i requisant documentació.

Els arrestats, tots de nacionalitat xinesa i entre els quals hi ha el director general de la sucursal, seran traslladats a les dependències de la Guàrdia Civil a Tres Cantos abans que passin a disposició judicial.

Fonts de la investigació van explicar que l'operació no pivota sobre els detinguts, sinó sobre la mateixa entitat, suposadament utilitzada per blanquejar els diners de les organitzacions xineses dedicades a diferents tipologies delictives, com el contraban o l'explotació laboral. Les sospites dels agents apunten que a la sucursal de Madrid aquestes organitzacions ingressaven els grans beneficis de la seva activitat delictiva per moure els diners amb aparença de legalitat en el circuit financer habitual.

Així, s'investiga si transferien els seus guanys a la Xina des de comptes de l'ICBC, el gran banc comercial del país asiàtic que va aterrar a l'estat espanyol fa tot just quatre anys i que es postulava com una alternativa "fiable" als seus clients, fossin xinesos o espanyols, tot i que fonamentalment empreses.

Fins a ella ha arribat la Guàrdia Civil a la batejada operació Shadow (Ombra) després d'analitzar la documentació confiscada el maig del 2015 en una altra operació, Snake (Serp), en la qual van ser detingudes 31 persones i imputades 47, i que va suposar un cop a una xarxa xinesa acusada de defraudar la hisenda pública més de 14 milions d'euros i moure 300 milions més.

L'Europol va remarcar en la seva pàgina web l'operació d'ahir en la qual van participar uns cent agents de la Guàrdia Civil, amb el suport del grup d'intel·ligència financera de l'agència policial europea, que no descarta que aquesta investigació sigui l'impuls per a altres de futures en altres sucursals de l'entitat xinesa en països com França, Alemanya i Lituània.

Amb una capitalització actual d'uns 190.000 milions d'euros, l'ICBC té 16.227 oficines a la Xina, i 203 sucursals i 1.562 agències arreu del món, des de les quals ofereix productes i serveis financers a més de 4,12 milions de clients corporatius i a 259 milions de clients particulars.