El PSOE creu que és possible tancar un acord amb Ciutadans dilluns o dimarts de la setmana que ve després dels últims avenços en la negociació, de manera que el partit d'Albert Rivera passi d'una hipotètica abstenció a la investidura a un "sí" a Pedro Sánchez a la votació al Congrés.

I és que, després de la reunió de la comissió negociadora entre les dues formacions, el vicesecretari general de Ciutadans, José Ma-nuel Villegas, va reconèixer que encara hi ha obstacles en les negociacions amb el PSOE, sobretot en impostos, mercat laboral i política educativa.

Ciutadans insisteix que es manté entre el "no" i l'abstenció a Sánchez, i que no preveu de moment un vot favorable a la seva investidura perquè això va ser el que van acordar els òrgans execu-tius del partit. De mantenir aquesta abstenció, la investidura no seria possible aritmèticament, llevat que Podem hi voti a favor.

"Cap de les diferències és insuperable", va contestar el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, que està convençut que els "avenços significatius" assolits en els últims dies els fan pensar que puguin tancar un acord entre dilluns i dimarts de la setmana que ve.

Hernando va treure ferro al fet que Villegas digués que el seu partit s'abstindria en la investidura de Sánchez encara que arribessin a un acord.

Per al portaveu socialista, aquesta pot ser la "intenció inicial" de Ciutadans perquè el partit d'Albert Rivera també tracta de convèncer el PP, però el PSOE negocia amb ells per "sumar vots a la investidura" de Sánchez.

De moment, els dos partits han fet avenços "rellevants" en matèria de corrupció en prohibir que vagin a les llistes electorals o accedeixin a càrrecs públics persones investigades per corrupció.

També han consensuat el cessament automàtic o la suspensió de càrrecs electes quan siguin citats com a acusats a judici oral i la limitació dels aforaments de diputats i senadors només a les seves funcions polítiques, a més de prohibir els indults als acusats per corrupció, violació de drets humans i violència de gènere.

Segons Villegas, també hi ha avenços en la lluita contra "el capitalisme d'amiguets" i perquè els partits treguin les seves "urpes" dels organismes constitucionals i reguladors, així com en la transformació del model productiu, amb l'eliminació de traves burocràtiques per a la creació d'empreses.

Villegas va afegir que també progressen "adequadament" en polítiques socials, com que l'habitatge habitual no sigui embargable a les famílies sense recursos i estan molt pròxims de subscriure un pacte contra la violència de gènere i una estratègia específica per a combatre l'assetjament escolar.

Les discrepàncies més importants, segons Ciutadans, s'han trobat amb els socialistes en com donar suport als autònoms i en matèria fiscal ja que el partit d'Albert Rivera no acceptarà que s'apugin els impostos a les classes mitjanes i treballadores. Més enllà de les converses amb Ciutadans, Podem manté la seva oferta de diàleg amb el PSOE, al qual ha demanat un dia més que decideixi si vol pactar amb ells o amb Albert Rivera.

Pablo Iglesias va advertir a Pedro Sánchez que la "prepotència" i l'"arrogància" és "mala política" si el que vol és un govern de coalició i el va alertar que seria "decebedor" que el PSOE tanqués un pacte amb Ciutadans i el PP.

Malgrat això, Iglesias va avançar que Podem "s'hi deixarà la pell" i treballarà "fins a l'últim minut" per arribar a un acord que permeti un govern d'esquerres amb el PSOE i IU. "Segueixo disponible per presentar al secretari general del PSOE el nostre document i per dialogar", va recordar el líder de Podem, que creu que és el moment d'"abaixar el to" i de fugir de les desqualificacions.

Precisament en relació amb les negociacions entre el PSOE i Podem, el vicesecretari d'Organització i Electoral del PP, Fernando Martínez-Maillo, va manifestar que els socialistes han "dit prou" a les "humiliacions" permanents del líder de Podem, Pablo Iglesias, que "ja l'ha enganyat en més d'una ocasió" i ha demostrat que "no és de fiar".

"Seria bo que Pedro Sánchez d'una vegada per totes deixés d'estar humiliat demanant una i altra vegada un acostament" a Podem, va afegir Martínez-Maíllo en declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en la reunió de la junta directiva del Partit Popular d'Aragó.