Els contactes d'Iñaki Urdangarin com a esportista d'elit i gendre del rei Joan Carles van ser l'aval perquè els ajuntaments de València i Madrid contractessin l'Institut Nóos i la seva hereva Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FDCIS) per a projectes pels quals van pagar gairebé 1,7 milions.

Tant l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, com l'exconsellera delegada de la candidatura olímpica Madrid 2016, Mercedes Co-ghen, van declarar ahir en el judici de Nóos que el marit de la infanta Cristina era la garantia de solvència dels fòrums València Summit i dels serveis de mediació per aconseguir els Jocs que va fer la FDCSI, que Urdangarin va crear amb el seu soci, Diego Torres, després de deixar Nóos.

Els acusats Grau i Coghen van protagonitzar ahir la vuitena jornada del judici, en la qual també va declarar durant tot just trenta segons l'esposa de Torres, Ana María Tejeiro, que només va respondre tres preguntes del seu advocat per afirmar que res va tenir a veure amb la presumpta trama corrupta.

El tribunal va anunciar poc abans de les 3 de la tarda que suspenia la sessió prevista al matí i que la declaració de la infanta se celebrarà després que compareguin Torres i Urdangarin, pel que tindrà lloc la setmana que ve o la següent.

Alfonso Grau va afirmar que la "presència" d'Urdangarin a l'Institut Nóos era "la que donava fiabilitat" a l'organització dels València Summit, perquè "tenia contactes amb altes personalitats".

"Ell sí que podria parlar amb l'alcalde d'Auckland (seu de la Copa Amèrica anterior a València) o amb un catedràtic de Yale, i jo per descomptat no", va manifestar Grau sobre Urdangarin, que va acudir l'any 2004 a la Fundació València Turisme Convention Bureau, que ell presidia, per indicació de la llavors alcaldessa, Rita Barberà, va apuntar.

Al final de l'any 2006, el llavors duc de Palma va contactar amb Coghen per parlar-li de la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FCDIS), segons va explicar la responsable del projecte en la seva declaració davant del tribunal.