L'exvicealcalde de València Alfonso Grau va ser posat ahir en llibertat després de passar diverses hores detingut per la Guàrdia Civil en el marc d'una operació per un suposat delicte de suborn en la qual també va ser detingut i deixat lliure el responsable de Viajes Transvía, Urbano Catalán. Al marge d'aquest procés, Grau està processat en el cas Nóos que s'enjudicia a Palma de Mallorca, acusat de prevaricació administrativa, malversació, frau a l'administració i tràfic d'influències en relació amb la contractació de l'Institut Nóos a través de la Fundació Turisme de València, que ell presidia.

La detenció de Grau va tenir lloc a Mislata (València), al domicili de la seva dona, la també exregidora del PP a l'Ajuntament de València María José Alcón, una de les vint persones que van ser detingudes a final del mes de gener passat en el marc del cas Imelsa, per suposats suborn en l'adjudicació de contractes públics. A continuació, agents de la Guàrdia Civil el van traslladat al seu domicili, a la plaça de la Porta de la Mar de València, a pocs metres de casa de l'exalcaldessa i actual senadora territorial del PP, Rita Barberá.

L'antic "número dos" de Barberà al consistori va estar unes quantes hores en companyia dels agents de la policia judicial i un dels fiscals anticorrupció a casa seva, que va abandonar minuts abans de les 13.30 hores sense manilles encara que acompanyat per diversos agents.

Sense fer declaracions, Grau va ser introduït en un vehicle negre sense distintius policials i traslladat a la Comandància de la Guàrdia Civil de València, mentre que agents uniformats van treure unes quantes capses amb efectes procedents de l'escorcoll. Finalment, va ser posat en llibertat al voltant de les quatre de la tarda.

L'empresari detingut, Urbano Catalán, també va ser present a l'escorcoll d'una de les seves oficines, situada al carrer de Feliu Ventura de València, d'on la Guàrdia Civil també va retirar documentació.Les dues detencions no van ser ordenades per ordre judicial, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, sinó que van ser iniciativa policial. No obstant això, des de l'alt tribunal valencià es va informar que tant Grau com l'empresari estaven sent investigats per suposades irregularitats en l'adjudicació d'un contracte de l'Ajuntament de València.

La causa va néixer a final de 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció contra els dos investigats (terme que substitueix el d'imputat després de la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal) als quals imputa el suposat delicte de suborn; l'empresari com a part activa i l'exvicealcalde com a part passiva. Aquestes diligències del Jutjat d'Instrucció número 19, declarades secretes, no guarden relació amb les que se segueixen en el d'Instrucció 18 pel cas Imelsa, segons van assenyalar les mateixes fonts.

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que "crida l'atenció" que les actuacions judicials en matèria de corrupció només afecten el PP en un moment polític "delicat" abans de subratllar que no creu per norma general "en l'espontaneïtat ni en la casualitat". Fernández Díaz es va referir així tant a la detenció de Grau com a la possible implicació de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps en una presumpta trama de finançament il·legal del PP valencià.