La Casa Reial, a través d'un advocat del rei Joan Carles, i Hisenda controlaven l'activitat del marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, a l'Institut Nóos, va declarar ahir el seu exsoci, Diego Torres, que va negar qualsevol tipus d'irregularitat a l'entitat sense ànim de lucre.

Torres, protagonista de la novena jornada del judici de Nóos, va manifestar que Juan Manuel Romero, comte de Fontao i "advocat del cap de l'Estat", es reunia sovint amb el secretari de Nóos, Miguel Tejeiro, "i li retia comptes" sobre el que feia aquesta associació sense ànim de lucre, que va ingressar 6 milions d'euros de les arques públiques. "A més, cada any en arribar el mes de juny, el senyor Tejeiro [el seu cunyat i també responsable de la gestió fiscal de l'Institut] es reunia amb un alt funcionari d'Hisenda perquè li revisés les declaracions d'impostos [...], i li ho aprovava", va subratllar Torres a preguntes del fiscal Pedro Horrach, que el va interrogar durant més de set hores.

L'antic soci d'Urdangarin va respondre de manera exhaustiva les preguntes fiscal valent-se de documents en paper i també del seu ordinador portàtil i es va escudar durant tota la jornada que ell no portava cap assumpte fiscal, paper que va atribuir al seu cunyat Tejeiro. "Tot el dia que no sap res, però després té explicacions molt detallades de tot el que ha passat", li va retreure Horrach després de diverses hores d'interrogatori.

Torres, que s'enfronta a una petició fiscal de 16,5 anys de presó, va afirmar que "això que s'ha dit que la infanta era l'escut fiscal [de l'entramat de Nóos] és absolutament fals". També va fer al·lusió a l'entorn del rei Joan Carles, en afirmar que l'amiga de l'anterior monarca Corinna zu Sayn-Wittgenstein li va proposar que creessin una societat a Londres per ocultar cobraments de la Fundació Laureus a la Hisenda espanyola. Nóos li va respondre "que ni de broma", va detallar, abans d'apuntar que el correu en què ella li proposava pagar-li a través d'una empresa a la capital britànica es va enviar amb còpia al rei Joan Carles i al cap de la Casa Reial. Torres va introduir aquestes referències a la família política del seu soci com a notes al marge de l'objecte de l'interrogatori del fiscal Horrach, que va tenir moments de tensió en què la presidenta del tribunal, Samantha Romero, els va demanar a tots dos que moderessin "el to".

Horrach va començar preguntant per l'entramat internacional de Nóos i els seus comptes a Luxemburg i Belize, la responsabilitat dels quals Torres va atribuir al seu cunyat, a qui Manos Limpias (única part que l'acusava) va retirar els càrrecs al començament de judici i declara com a testimoni. La declaració de Torres a preguntes del fiscal Horrach es va prolongar durant tota la jornada i continuarà demà. No és descartable que s'allargui fins dijous, de manera que la infanta Cristina, que seria l'última, podria declarar la setmana que ve.

La germana del rei va pactar un acord amb la Fundació La Caixa, per a la qual treballa, consistent en un permís temporal sense sou mentre duri el procés judicial del cas Nóos, segons van confirmar fonts de l'entitat, que van afegir que es tracta d' una fórmula habitual en aquest tipus de situacions.