El vicepresident de l'Institut Nóos, Diego Torres, va dir ahir al tribunal que el jutja que, tot i que la infanta Cristina mai no va liderar cap projecte de l'entitat, els assessors de la casa reial supervisaven el que feia el seu exsoci Iñaki Urdangarin i revisaven anualment la tributació fiscal de l'associació.

En la segona jornada d'interrogatori de les acusacions a Torres, que afronta peticions de condemna d'entre 11 i 22,5 anys de presó, el consultor va explicar que ni la seva dona, Ana María Tejeiro, ni la infanta Cristina van liderar cap projecte a Nóos, encara que totes dues formaven part de la junta directiva de l'entitat i estan acusades.

Torres va remarcar que la supervisió d'assessors de la casa reial era garantia de legalitat a Nóos. Segons Torres, el seu cunyat, secretari i gestor fiscal de Nóos, Miguel Tejeiro, es reunia amb l'advocat que assessorava el rei, José Manuel Romero, comte de Fontao, i despatxava amb Federico Rubio Carvajal, "la persona que fa la declaració d'Hisenda de tots els membres de la família reial". Va detallar que la supervisió incloïa que s'enviés cada juny a Rubio tota la informació tributària de l'empresa perquè la revisés, així com "reunions físiques".

Del paper de l'advocat del rei, Torres va explicar que va ser qui els va proposar crear una fundació perquè Urdangarin pogués se-guir vinculat a assumptes espor-tius després d'obligar-lo a deixar Nóos, si bé no havia de ser-ne fundador.

Quan van informar el comte de Fontao que havien creat la Fundació Areté, l'advocat "es va estirar dels cabells", els va indicar que s'havien precipitat i que era millor que "uns empresaris constituïssin la fundació i més endavant invitessin Urdangarin a ser president". "Nosaltres no ho vèiem així, però, si et ve un senyor que és l'advocat del cap de l'Estat i et diu que cal fer-ho així, doncs seguim les seves instruccions", va dir.

"Perquè Iñaki pogués fer les coses que li agraden", Romero es va encarregar de dissoldre Areté i els va donar instruccions per crear una entitat nova, la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FDCIS), amb l'ordre que la fundés "un empresari", cosa que va fer Joaquim Boixareu.

Després, quan la Fcdis va signar un conveni amb la candidatura olímpica Madrid 2016, va ser també el comte de Fontao qui els va indicar que rebre una donació era la fórmula adequada per cobrar pels seus serveis, segons Torres. FDCIS va ingressar 114.000 euros de Madrid 2016 com a donació, si bé la Fiscalia considera que va anar a canvi dels serveis d'Urdangarin i Torres com a lobby de suport internacional a la candidatura olímpica.