La fiscalia ha rebutjat lliurar al jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la querella del 9-N l'informe de la cúpula dels fiscals catalans que el novembre del 2014 es van oposar a presentar una querella contra Artur Mas per la consulta.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, els fiscals que porten el cas del 9-N han presentat un recurs contra l'acte en el qual el jutge instructor, Joan Manel Abril, els emplaçava a lliurar l'informe de la junta de fiscals de la Fiscalia Superior contrari a la querella amb la finalitat d'incorporar-lo a la causa.

L'informe, que el jutge ha requerit a petició de la defensa de l'expresident català Artur Mas, va ser aprovat el 17 de novembre del 2014 per acord unànime de la junta de fiscals del TSJC, convocada a instàncies de diversos membres de la institució reticents a la querella, però no va impedir que la Fiscalia General de l'Estat acabés imposant la presentació d'aquests dies després.

A l'acte recorregut, el magistrat Joan Manel Abril demana a la Fiscalia que aporti còpia de l'informe de la seva pròpia junta -i ordena incorporar a la causa les diligències dels jutges que el mateix 9-N van rebutjar retirar les urnes de votació-, en considerar que aquestes proves documentals són "pertinents i útils per al fi que perse-gueix" la seva investigació.

Per la seva banda, els fiscals Francisco Bañeres -tinent fiscal del TSJC- i l'Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled argumenten en el seu recurs que l'informe de la junta no té cap valor probatori per dirimir el que s'investiga a la causa, si el Govern català va incórrer en un delicte de desobediència en tirar endavant la consulta una vegada suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

A l'informe de la junta, els fiscals del TSJC van examinar la jurisprudència del Suprem en el delicte de desobediència i van concloure que no existien fonaments jurídics per imputar els membres del Govern català per mantenir la consulta una vegada va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

D'altra banda, el TSJC ha ajornat al pròxim dilluns dia 7 la declaració del diputat de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés i exconseller de Presidència Francesc Homs en la causa oberta per la consulta del 9-N, a petició del parlamentari. Homs estava citat a declarar demà davant el TSJC però el diputat de DiL havia demanat ajornar la la compareixença, que coincidia amb la segona jornada de debat i votació al Congrés per a la investidura de Pedro Sánchez.