El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, va fracassar ahir en el seu intent de ser investit com a president del govern en una sessió que obre una nova fase de dos mesos davant la qual s'han succeït els gestos de complicitat i les apel·lacions al diàleg per evitar que els espanyols hagin de votar de nou el 26 de juny.

D'aquesta forma, Sánchez es va convertir ahir en el primer candidat de la democràcia que se sotmet a un debat d'investidura i no el supera.

En la votació d'investidura d'ahir, Sánchez ja no necessitava majoria absoluta, sinó aconseguir més vots a favor que en contra, però el resultat va ser pràcticament idèntic al de 48 hores abans, amb l'única novetat que la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, li va donar el seu suport mentre que dimecres passat es va abstenir.

Per tant, el candidat va aconseguir 131 sís (els dels diputats del PSOE, de Ciutadans i de CC), mentre que els altres 219 li van negar el seu suport, de manera que comença a córrer el termini de dos mesos durant el qual se succeiran nous intents d'arribar a un acord que tingui els suports suficients o, en cas contrari, es convocaran eleccions.

Davant d'aquesta nova etapa s'han succeït les locucions en què ha advocat pel diàleg però barrejades amb dures acusacions que han estat continuació de les ja escoltades en el debat de dimecres.

Sánchez, en la seva intervenció en el debat previ a la votació, ja era conscient del que passaria, però va fer una última crida a Podem: "No esperem més, votin sí al canvi", els va demanar després de defensar que el seu projecte de govern "del bé comú" és l'"única alternativa a l'Espanya de la injustícia i la desigualtat".

Segons la seva opinió, aquesta meta només és possible mitjançant "pactes transversals" sobre la base del seu acord amb C's i als quals es va mostrar obert a arribar a les pròximes setmanes.

Després d'insistir en la seva crida a Podem i a altres formacions d'esquerres per evitar que Rajoy continuï de president, va acusar el líder del PP de no tenir responsabilitat per haver declinat l'oferiment del rei per intentar la seva investidura.

"Avui és un punt i a part. No em resignaré que Mariano Rajoy continuï sent president del govern", va dir Sánchez, després de lamentar que Espanya no tingui govern perquè el PP i Podem han "bloquejat la solució" que han proposat el PSOE i Ciutadans a l'"embús polític" que viu el país.

En la seva intervenció, Sánchez també va acusar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, d'haver traït els seus votants i de ser el "responsable últim i únic" que Rajoy continuï sent president del govern espanyol.

"Ponts" amb Catalunya

Sánchez va alertar de la "imperiosa necessitat" d'abordar el problema de convivència a Catalunya, per a la qual cosa és necessari no estalviar esforços a l'hora de "bastir ponts" i "estimular afectes", sempre atenent la legalitat.

Amb tot, va remarcar que "no es poden estalviar esforços per bastir ponts i estimular els afectes sempre del costat de la llei i de la Constitució".