Podem va veure ahir esclatar una crisi interna a Madrid amb la dimissió de nou dirigents en un moment delicat en què comença a veure qüestionada la seva estratègia política per alguns sectors del partit, com el corrent anticapitalista, que advoca per preparar les eleccions.

La dimissió dilluns passat del responsable d'Organització de Podem a Madrid, Emilio Delgado, sembla haver estat només un avançament d'una escalada de renúncies consumades ahir a la tarda, quan nou membres més del Consell Ciutadà madrileny van abandonar el seu càrrec, tot i negar que la seva marxa tingui alguna relació amb "suposades divisions fictícies" estatals. D'aquesta manera desvinculen la seva dimissió de les presumptes discrepàncies en la direcció nacional entre el sector més afí al secretari general, Pablo Iglesias, i el més proper al número dos, Íñigo Errejón, encara que tots els dimitits eren considerats pròxims a aquest últim. De fet, Delgado, dirigent proper a Errejón, va dimitir dilluns per la "paralitzant absència" de la direcció política de la formació a la regió, en referència al secretari general, Luis Alegre, un dels homes de confiança de Pablo Iglesias.

Evitar la crisi

Podem, segons les fonts consultades per Efe, intentarà ara evitar que la crisi creixi i escali mentre subratlla que és un problema de Madrid i que s'ha de quedar aquí. La direcció, en qualsevol cas, també desvincula aquest episodi de possibles discrepàncies amb l'estratègia nacional que manté el partit en les negociacions per formar govern, i assegura que en aquest punt no hi ha "cap diferència" a la cúpula ni entre Iglesias i Errejón .

Ahir a la tarda, el responsable de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral, preguntat per les divisions en el partit, va respondre que no tenen "més transcendència", i que no creu que estigui passant res "preocupant" per als afiliats. Podem atribueix els missatges que es llancen, fins i tot des del PSOE, sobre la seva suposada divisió interna a una campanya per "debilitar" la formació. Creuen que generen "soroll" per desviar l'atenció de "l'important", i fonts de la direcció recorden a Efe que no és la primera vegada que es persegueix aquest objectiu, al qual auguren un estrepitós fracàs i insisteixen que no hi ha "cap diferència" en l'estratègia per formar govern.

Malgrat això, les primeres crítiques internes per l'estratègia política de Podem que s'han fet públiques van arribar ahir des del corrent Anticapitalistes, organització de la qual procedeixen la secretària general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, i l'eurodiputat Miguel Urbán. Aquesta formació ha demanat en un comunicat a Podem que deixi d'emplaçar el PSOE a una negociació perquè el considera "políticament estèril", i que comenci a preparar-se per la convocatòria de les eleccions o per fer-se fort a l'oposició.

"En el marc de l'acord PSOE-Ciutadans, que ara pot ampliar al PP, només hi ha dues sortides: o gran coalició o noves eleccions. En tots dos casos, Podem s'ha de preparar per organitzar la resposta i estar en les millors condicions d'afrontar les dues sortides", assegura el comunicat.

Errejón, amb Iglesias

El secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, va assegurar ahir des del seu compte de Twitter que està al costat de Pablo Iglesias. Missatge al qual Iglesias va respondre: "hi ha alguna cosa que mai no ens perdonaran, Errejón: no ser com ells. És un honor ser secretari general amb vosaltres al meu costat, company".