La població de Fukushima, exposada encara a radioactivitat cinc anys després

Es preveu que les zones altament contaminades com a conseqüència de l'accident romandran inhabitables durant dècades

14.03.2016 | 00:00

Txernòbil i Fukushima destrueixen el mite que l'energia nuclear és segura i evidencien que se n'ha de prescindir, va afirmar el director executiu de Greenpeace, Mario Rodríguez, en la presentació d'un informe que denuncia l'alta exposició radioactiva que encara afecta les poblacions afectades. Cinc anys després de la catàstrofe de Fukushima -la més greu juntament amb la de Txernòbil de fa 30 anys-, un equip de Greenpeace ha visitat la zona i ha quantificat dosis radioactives molt superiors als estàndards internacionals i entre dues i deu vegades més grans que l'objectiu fixat pel govern japonès.
La responsable de nuclears de Greenpeace, Raquel Montón, una de les integrants de l'expedició, acabada d'arribar de la prefectura de Fukushima, va destacar que el nivell establert pel Japó de 0,23 microsievert/hora a l'àrea afectada "no s'observa mai", sinó que oscil·la entre 2 i fins i tot 12 microsievert/hora.
Els organismes internacionals aconsellen, en condicions normals, una exposició d'1 mil·lisievert/any i, en el cas d'accident nuclear, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica eleva la xifra a 20 mil·lisieverts/any.
En una de les zones on Greenpeace ha dut a terme les seves observacions, a 47 quilòmetres de la central de Fukushima, al districte de Iitate, una persona no podria estar més de vuit hores a l'exterior de casa seva per no superar els 20 mil·lisieverts, va explicar Montón, que va descriure la desolació, l'abandonament i l'estigmatització que pateixen les víctimes.
Des del març del 2011, Greenpeace ha fet 25 medicions de radiació a la prefectura de Fukushima. Els ciutadans "segueixen alarmats" i unes 63.000 persones encara esperen l'aixecament de les ordres d'evacuació per tornar a casa, va destacar la responsable de la campanya nuclear, que va criticar la dificultat i la falta de suport econòmic de les víctimes (600 euros el mes).
Es creu que la majoria de les zones altament contaminades romandran inhabitables durant dècades i que nombres famílies que es van veure forçades a separar-se durant l'evacuació no tornaran a trobar-se mai.
Durant el seu viatge a Fukushima, va explicar Montón, era habitual veure-hi centenars i centenars de bosses amb la terra procedent de les tasques de descontaminació, amuntegades i sense control. El setembre del 2015 es van emmagatzemar 9.160.000 bosses de residus d'un metre cúbic cadascuna en 114.700 emplaçaments.
"La quantitat de residus que es van produir en el període posterior al desastre és sorprenent. Només al voltant de la central, els residus cobreixen una àrea de 16 quilòmetres quadrats", assenyala l'informe Ferides nuclears: el llegat etern de Txernòbil i Fukushima, un resum de tres estudis anteriors.
Pel que fa als efectes sobre la salut de Txernòbil i Fukushima, en el primer cas la mortalitat va ser més alta, el percentatge de natalitat és menor, el càncer ha augmentat i els problemes psíquics són freqüents entre els supervivents. Al Japó "ha augmentat la incidència de trastorns mentals com la depressió, ansietat i estrès posttraumàtic, i s'ha detectat un increment del càncer de tiroide". No obstant això, van afirmar Montón i Mario Rodríguez, hauran de passar segles abans que es coneguin totes les conseqüències. A Txernòbil, cinc milions de persones encara viuen en zones contaminades: una àrea de 10.000 quilòmetres quadrats, equiparable a deu vegades la província de Saragossa, segueix sense ser apta per a activitats econòmiques, i la zona d'exclusió de 30 quilòmetres al voltant del reactor segueix contaminada i no s'hi pot viure.

Accidents freqüents
Tots dos van insistir que els accidents nuclears tenen lloc cada deu o dotze anys i ningú no pot garantir que no passin. "El renaixement d'aquesta energia de què parla el lobby nuclear és fals i la realitat és que hi ha un declivi", van coincidir. "Quan vaig ser fa 20 anys a Txernòbil em deien que era impossible que una cosa així passés a Occident i cinc anys després va tornar a passar", va emfasitzar el director executiu de Greenpeace, en opinió del qual les nuclears espanyoles poden apagar-se sense problema, ja que la potència elèctrica instal·lada dobla la necessària.
"Tenim cafeteres atòmiques" que impedeixen el foment de les renovables, va concloure Rodríguez, abans de suggerir als presidents d'Endesa i Iberdrola que facin un intercanvi familiar i s'emportin les famílies al Japó, i que els diguin que la nuclear és "segura".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema