L'expresident català Artur Mas va fer dilluns una crida interna a la cúpula de CDC a aclarir dubtes sobre la seva aposta independentista i a deixar clar que no té intenció de fer marxa enrere en les seves tesis a favor d'un Estat independent.

Segons diverses fonts de la direcció de CDC, a la reunió de dilluns del secretariat permanent del partit, Mas es va fer eco de les interpretacions a les quals havien donat peu algunes de les seves declaracions recents. El 9 de març, Mas va assegurar que no era partidari de definir la CDC refundada com a "estrictament independentista", sinó com a "sobiranista". Dos dies més tard, el conseller de Territori i Sostenibilitat i excoordinador general de CDC, Josep Rull, va abundar que al seu partit "caben perfectament" aquells catalans que defensen el referèndum encara que votarien no a la independència.

La concatenació de declaracions va generar recels a ERC i, dies després, el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, va advertir que "per damunt de les legítimes opinions d'Artur Mas hi ha el compromís contret pel Govern amb la ciutadania de fer la independència. Complir o trair!".

Segons les fonts consultades, Rull va intervenir davant els seus companys de direcció per aclarir que en cap cas no era la seva intenció generar dubtes sobre el projecte independentista del partit. També Mas es va referir a l'efecte que havien produït les declaracions dels últims dies i va remarcar la necessitat de posar fi a possibles "confusions", establint un criteri clar sobre quina és la posició de Convergència en relació amb l'horitzó nacional de Catalunya. Mas, segons les fonts consultades, va insistir a evitar costi el que costi transmetre la sensació que CDC fa marxa enrere en la seva aposta per la independència, derivant cap a posicions més ambigües i plantant-se simplement en la defensa d'un referèndum.