El president dels Estats Units, Barack Obama, va defensar aquest dilluns el dret del poble cubà a decidir el seu destí després d'una històrica reunió a l'Havana amb el seu homòleg Raúl Castro, que va reafirmar la disposició de l'illa a seguir avançant en la normalització bilateral.

"El destí de Cuba no ha de ser decidit pels EUA o cap altre país (...) El futur de Cuba ho han de decidir els cubans i ningú més", ha afirmat Obama qui, tot i això, ha advertit que el seu país seguirà advocant per la democràcia a Cuba i reclamant respecte per als drets humans universals, com la llibertat d'expressió, d'assemblea i de culte religiós.

El president dels EUA va protagonitzar una jornada que passarà a la història, que va començar a l'emblemàtica plaça de la Revolució, escenari habitual durant dècades de arengues antiimperialistes de Fidel Castro, però on aquest març 21 va onejar la bandera de les barres i estrelles i es va escoltar l'himne nacional de l'antic enemic.

Va ser en el protocol·lari acte d'homenatge al prócer independentista cubà José Martí, a qui Barack Obama va brindar una corona de roses blanques, vermelles i blaves (els colors de les banderes de Cuba i dels EUA) i després del qual el mandatari es va saltar el protocol per fer-se una foto amb els seus col·laboradors amb la famosa efígie del revolucionari Ernesto Che Guevara a l'esquena.

El mandatari va visitar el Museu del Memorial José Martí i va signar en el seu llibre d'honor on va escriure la dedicatòria: "És per a mi un gran honor retre tribut a José Martí, que va donar la seva vida per la independència de la seva pàtria. La seva passió per la llibertat i l'autodeterminació segueix viva al poble cubà ".

Obama es va dirigir caminant al limítrof Palau de la Revolució, seu del Govern socialista de l'illa, on va ser rebut per Raúl Castro amb una encaixada de mans i una solemne cerimònia militar en la qual l'himne dels Estats Units va tornar a sonar per segona vegada.

Més de dues hores va durar la posterior trobada bilateral que van mantenir els presidents de Cuba i Estats Units, en el seu tercer cara a cara des de l'anunci del desglaç: el primer va ser a la Cimera de les Amèriques de Panamà a l'abril de 2015 i el segon en la seu de Nacions Unides el setembre passat.

Però el d'aquest dilluns va ser el primer a Cuba ia la seu governamental d'un dels dos països protagonistes d'un històric desglaç amb el qual han enterrat més de mig segle d'un enfrontament nascut en l'època de la Guerra Freda.

En una conferència de premsa conjunta -i inusual en el cas de Raúl Castro que poques vegades compareix davant mitjans de comunicació internacionals-, els dos presidents van coincidir a destacar els avenços aconseguits en els quinze mesos que han passat des de l'anunci de la reconciliació però recordant els importants obstacles que encara els separen.

Un d'ells és l'embargament, la fi de tornar a reclamar Raúl Castro si bé va reconèixer la disposició d'Obama en reclamar repetidament al Congrés la fi d'aquesta política, que segons va garantir el president nord-americà "va a acabar", encara que no va aventurar tant.

Obama va sostenir que el fet que prop de 40 legisladors, entre ells diversos republicans, l'acompanyin en aquest viatge a Cuba és una mostra que hi ha cada vegada més pressió dins del Congrés per posar fi a l'embargament, vigent des de 1962.

Els drets humans va ser un altre dels temes que Obama va tractar amb Castro de manera "molt franca i sincera" i tots dos van admetre les "serioses diferències" que els separen en aquesta matèria.