El president dels EUA, Barack Obama, ha promès treballar amb el seu homòleg de l'Argentina, Mauricio Macri, en la "històrica transició" que viu el país sud-americà, alhora que va expressar la seva confiança en la "nova direcció" que ha pres aquesta nació.

En una compareixença conjunta a la Casa Rosada, seu del govern argentí a Buenos Aires, Obama va dir entre rialles que Macri és un home "amb pressa", que s'ha mogut "ràpidament" per posar en marxa les reformes econòmiques que va prometre.

Així mateix, Obama va afirmar que l'Argentina és un "campió" pel que fa als Drets Humans.

El president nord-americà, que va viatjar a l'Argentina des de Cuba amb la seva família, va qualificar la seva conversa amb Macri d'"excel·lent", i va confessar que "per primera vegada" ha provat el mate.

Així mateix, va destacar que el nou paper que ha assumit l'Argentina en les relacions amb els Estats Units després de les tensions viscudes en l'etapa de la predecessora de Macri, Cristina Fernández, pot servir d'exemple per millorar els llaços amb tota l'Amèrica del Sud.

El president argentí, Mauricio Macri, va destacar al seu torn el "lideratge inspirador" del seu col·lega nord-americà. "Vostè va emergir proposant grans canvis i va demostrar que era possible", va afegir el cap de l'Estat argentí.

Macri, que va arribar al govern el 10 de desembre passat, va mantenir ahir una reunió bilateral amb Obama, en companyia de diversos assessors d'ambdós països. Per part de la delegació nord-americana, van ser a la trobada la secretària d'Estat adjunta per a Sud-amèrica, Roberta Jacobson, i l'assessora de seguretat nacional d'Obama, Susan Rice, mentre que del costat argentí van participar-hi el cap de Gabinet argentí, Marcos Peña, i la cancellera Susana Malcorra, entre d'altres.

"Els nostres països comparteixen valors profunds: el respecte pels drets humans, les llibertats individuals, la democràcia, la justícia i la pau", va afirmar Macri.

Per al cap d'Estat argentí, la visita d'Obama és interpretada com "un gest d'afecte i amistat, en un moment que l'Argentina emprèn un nou horitzó, un nou canvi".

A més a més, Macri va considerar que l'Argentina té "molt per oferir" als Estats Units, i va demanar aprofundir el comerç i les inversions d'empreses nord-americanes al país.