El suport de Jeb Bush a la campanya de Ted Cruz ha convertit el senador de Texas en la nova i, potser última, carta de l'aparell republicà per evitar que l'explosiu magnat Donald Trump sigui el seu candidat a la Casa Blanca en les eleccions del 8 de novembre. Bush, exgovernador de Florida i fill i germà de dos expresidents, va trencar la setman passada el silenci absolut que mantenia des que va abandonar les primàries el 20 de febrer per anunciar el seu suport a la candidatura de Cruz.

"Pel bé del nostre partit i el país, cal superar la divisió i la vulgaritat que Donald Trump ha portat a l'arena política o sens dubte perdrem la nostra oportunitat de derrotar el candidat demòcrata, molt probablement Hillary Clinton, aquesta tardor", va argumentar Jeb Bush en una nota publicada a Facebook.

El pas de Bush, que ha promès fins i tot fer campanya activa amb Cruz, és la prova del que ja s'estava intuint en els últims dies: després de la retirada de Marco Rubio, l'aparell del partit ja veu el senador de Texas com l'única via per evitar que el magnat asseguri la seva nominació en les primàries.

L'aposta inicial de l'aparell republicà en aquestes eleccions era Bush, però els pobres resultats en les primàries que van forçar la seva retirada van convertir el que en un altre temps va ser el seu deixeble Marco Rubio en el candidat amb el suport monetari i polític del nucli tradicional del partit.

Però ni els poderosos donants heretats de Bush, ni el suport de governadors populars van ser suficients per impulsar la candidatura del senador per Florida, estancat en el tercer lloc i forçat a abandonar fa uns dies després d'una derrota dolorosa al seu estat. L'aparell republicà es veu ara així entre l'espasa i la paret: ha de donar suport a un candidat amb el qual no connecta al cent per cent per evitar l'escenari més temut, que una candidatura de Trump els faci perdre les eleccions presidencials i la majoria al Senat.

Cruz és un senador de primer mandat que ha forjat la seva carrera política al costat del moviment ultraconservador Tea Party, nascut com a desafiament a l'aparell tradicional (i més moderat) del partit. És sabut que el senador no gaudeix de simpaties entre els seus companys de la Cambra, que han criticat obertament el seu dogmatisme ultraconservador i la nul·la disposició a fer concessions per arribar a acords. Cruz es presenta com un candidat "antiestablishment".