La mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la proposta de la CUP perquè pugui ser debatuda i votada al pròxim ple, amb la condició que es modifiqui el seu contingut pels dubtes legals que suscita el text, encara que la CUP ja va advertir que no pensa modificar "ni una coma" del text.

Els quatre representants de JxS van votar a favor de l'admissió de la moció de la CUP que pretén reiterar el compromís dels grups independentistes amb la resolució del 9 de novembre. C's i PSC van votar en contra i Sí que es Pot no va participar en la votació, tot i que van reconèixer tenir reserves pel que fa a la legalitat del text. El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, va explicar que el redactat podria comportar conseqüències legals, ja que la resolució independentista del 9-N està suspesa pel Tribunal Constitucional. Per això, JxS reclama a la CUP que en modifiqui el redactat.

Minuts després, la diputada de la CUP, Anna Gabriel, va avisar que el seu grup "no modificarà ni una coma perquè no modifiquem els nostres anhels de llibertat, perquè som coherents i perquè mantenim la paraula i els compromisos".

En cas que no ho faci, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, plantejarà un canvi en l'ordre del dia del ple. Els 135 diputats serien, doncs, els qui tindrien l'última paraula sobre l'admissió a tràmit de la moció. En cas que majoritàriament decideixin anul·lar el debat, el contingut de la moció no arribaria ni a votar-se. La moció reitera la vigència de la declaració independentista del Parlament i que va suspendre el TC. A més, "insta el Govern a presentar en 30 dies un pla d'execució de tots els annexos de la declaració i a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional pel procés de desconnexió de l'estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d'Esquadra no els executi com a policia judicial".

La portaveu del Govern, Neus Munté, va mostrar el seu malestar per l'actitud de la CUP perquè no vol rectificar la declaració de ruptura. Va avisar la CUP que no ajuda "l'excessiva gesticulació" i va reivindicar que l'executiu desenvolupa el mandat democràtic "amb responsabilitat". Munté va rebutjar la moció assegurant que no és necessari que el Govern "passi una revàlida cada 15 dies".

L'oposició critica la moció

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC van criticar la decisió de la mesa del Parlament d'admetre a tràmit la moció de la CUP sobre el 9-N, condicionada a una modificació del text actual.

Carlos Carrizosa, portaveu de C's, va denunciar una deixadesa de funcions de la mesa: "tocava decidir avui, sense condicionaments".

En la mateixa línia, Enric Millo, portaveu del PP, va lamentar que se situï al ple "la responsabilitat" sobre aquesta moció i va demanar la dimissió dels membres de la mesa "si no estan disposats a complir les seves obligacions".

La portaveu dels socialistes, Eva Granados, considera que "JxS i la CUP estan traslladant al Parlament les seves discussions sobre com s'ha de produir la independència".

Al seu torn, Joan Coscubiela, de Sí que es Pot, va assegurar que el seu grup parlamentari no participarà en una "picabaralla" entre els partits independentistes.

La mesa del Parlament va advertir la CUP que, si no canvia el redactat de la moció perquè s'adeqüi a la legalitat, demanarà que el debat decaigui de l'ordre del dia del ple previst per als propers dies 6 i 7 d'abril.