Junts pel Sí (JxS) es va obrir a "enriquir" la moció de la CUP per ser capaços de "consensuar" un text abans del ple de la setmana que ve, i si bé la CUP va donar la "benvinguda a ampliar i completar" la proposta, va avisar que "l'essència no pot modificar-se".

Les relacions entre JxS i la CUP s'han enfrontat aquests dies arran d'una moció de la CUP que crida a desacatar el Parlament el Tribunal Constitucional (TC) i que amenaça d'obrir la seva primera crisi pel procés sobiranista des de l'inici de la legislatura.

La Mesa va admetre a tràmit una moció de la CUP, perquè pugui ser debatuda i votada en el pròxim ple, però amb la condició que es modifiqui el contingut davant els "dubtes" sobre la seva legalitat.

En concret, la iniciativa demana desatendre la suspensió cautelar decretada pel TC de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament.

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va acusar ahir al matí a la Mesa del Parlament d'actuar com "la corretja de transmissió del Tribunal Constitucional", en una entrevista a TV3, afegint que "la CUP no té cap intenció de modificar el sentit original de la moció per adaptar-la a la sentència del TC que anul·la la resolució independentista del 9-N.

Més tard, CDC va retreure a la CUP que "parli molt de desobediència" mentre "les conseqüències jurídiques" fins ara "les té JxS". El coordinador de Règim Intern de CDC, Francesc Sánchez, va exposar que confia que s'avinguin finalment a "debatre i tocar" el contingut del text, perquè segons Sánchez "no és la fórmula més lògica" reclamar-ne el suport "sense que ningú pugui dir res" al respecte. I a la tarda les coses es van suavitzar.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va afirmar que "tothom qui estigui disposat a ampliar i complementar la declaració, serà benvingut", en relació a les possibles esmenes que proposi JxS.

"Si algú vol ampliar o afegir coses, encantats que sigui una moció encara més completa. Però l'essència de la declaració del 9-N i de la moció és una, no podem canviar-la ni modificar-la, perquè llavors no té sentit", va advertir Reguant.

Per la seva banda, el PSC va registrar ahir la petició de reconsideració contra l'admissió a tràmit de la moció de la CUP. Reclamen a la Mesa que canviï de posició i no deixi que la proposta arribi a debatre's al Ple. Sobre aquest fet, Reguant en va restar importància, perquè "és una moció que la CUP va presentar perquè vam creure que ha de ser discutida i votada al Parlament".

Minuts després, a la sortida d'aquesta mateixa reunió, el diputat de JxS Roger Torrent va "celebrar" que la CUP "tingui ganes de treballar, negociar i parlar del contingut de la moció".