El síndic de greuges, Rafael Ribó, va deplorar ahir la falta de coordinació de les administracions i l'escassa difusió que ha fet el departament d'Ensenyament del protocol en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, aprovat l'any 2006.

Ribó va expressar ahir la seva "insatisfacció" perquè no s'ha aclarit encara què va passar perquè la denúncia d'abusos sexuals d'un alumne del col·legi Maristes-Les Corts, de Barcelona, no tirés endavant l'any 2011, quan ja feia cinc anys que s'havia aprovat el citat protocol d'actuació.

També va anunciar que compareixerà davant el Parlament de Catalunya per exposar la informació i les conclusions extretes de la investigació oberta sobre aquell cas de l'escola Maristes.

El síndic va fer aquestes consideracions després de la segona reunió convocada avui a la seu d'aquesta institució amb totes les parts que fa deu anys van signar el protocol, entre les quals es troben els departaments d'Ensenyament, Treball, Afers Socials i Família, Justícia, Interior i Salut, a més de la Fiscalia, el TSJC i la delegació del govern a Catalunya.

Segons va explicar, a la reunió d'ahir hi va haver un "reconeixement pràcticament unànime" dels presents que es podia haver actuat "d'una forma més eficaç" en el cas dels Maristes i també han expressat la seva voluntat de cooperar amb el síndic en aquest sentit.

De fet, hores abans de la reunió, les administracions van remetre a Ribó una sèrie d'actuacions, algunes d'elles noves, que pretenen millorar les polítiques públiques de protecció de la infància davant de possibles abusos.

Per al síndic, el protocol contra els abusos aprovat el 2006, "que ningú no ha posat en dubte i és plenament útil i vigent", va considerar, cal difondre'l i aplicar-lo, cosa que no es va fer en el cas dels Maristes el 2011.

Una difusió que no ha realitzat el departament d'Ensenyament, va indicar Ribó amb contundència, als centres escolars de Catalunya, tinguin titularitat pública, concertada o privada.

"No existeix la més mínima base per excloure cap centre educatiu de la protecció dels menors, ni tampoc els concertats", perquè, d'altra manera, "s'atempta contra els principis més elementals dels drets humans", va reblar.

"És indignant que algú s'escudi en la titularitat d'un centre en un cas d'abusos a menors", va dir.

La Fundació Champagnat, que sustenta els Maristes, va implementar un protocol d'actuació propi arran dels abusos a un alumne coneguts el 2011 però no va aplicar el que havien elaborat i aprovat les administracions el 2006. La coordinació entre administracions "no està funcionant" a l'hora d'abordar els abusos a menors, va insistir Ribó, que va lamentar que no existeixi un punt de coincidència per "crear la màxima operativitat i sinergies".

En deu dies, el síndic recollirà totes les aportacions de les administracions sobre el tema i emetrà una segona resolució, per, posteriorment, anar al Parlament a informar de les seves actuacions. Els retrets polítics i judicials quedaran a part, ja que no són de la seva competència, ha recordat, malgrat que ahir va deixar clara la seva "insatisfacció per com s'ha treballat aquest tema", dos mesos després de conèixer-se les primeres denúncies d'abusos.