El President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va denunciar ahir que és el govern central el "responsable de tenir un forat el doble de gran del que generen les autonomies", i va apuntar davant les "amenaces" de l'estat que són els ajuntaments independentistes els que generen "superàvit".

El cap de l'executiu català, que va fer una visita oficial a l'Ajuntament de Badalona, va valorar la compareixença de dijous del ministre Montoro per informar del dèficit de les autonomies, i en la qual va apuntar que Catalunya era el principal responsable de l'incompliment de l'objectiu de dèficit estatal l'any passat. En concret, Catalunya va tancar l'any passat amb un dèficit del 2,7% del seu PIB, el més gran de totes les autonomies; el ministre va instar el Govern a fer una gestió "més rigorosa i eficaç", després d'estar massa preocupada sobre si convocava o no eleccions.

"Malgrat aquestes amenaces, aquestes paraules gruixudes, que posen sempre una tensió innecessària en la gestió de les competències que van directament a les persones, la Generalitat està al costat de la gent", va contestar Puigdemont.

El president de la Generalitat va aprofitar l'ocasió per assegurar que "el 80% dels municipis catalans, que estan adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), genera superàvit".

També Puigdemont va acusar el ministre Montoro de "jugar" amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i va assenyalar que quan el ministre "diu que el FLA extraordinari no està garantit perquè resulta que algú no ha fet els deures, no sé a qui es refereix"Puigdemont va remarcar també que malgrat tots els problemes i adversitats "ens sentim acompanyats per la gent".

El cap de l'executiu català va afegir que la Generalitat està al costat de ciutats com Badalona, que fan un "esforç colossal per trencar tabús i estereotips", i per atendre els seus ciutadans, "vinguin d'on vinguin, parlin la llengua que parlin, tinguin la religió que tinguin, i tinguin els diners que tinguin al banc".

"Les institucions que tenen més proximitat a la ciutadania, que són les del món local, coneixen més bé que ningú com és el país. Això explica una dada que sorprendrà el senyor Montoro, i és que el 80% dels municipis catalans, que són els que estan adherits a la Associació de Municipis per la Independència, no és que generin dèficit, és que generen superàvit. I això ens ajuda a sostenir el país", va insistir Puigdemont.

Per la seva banda, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, va explicar ahir en una entrevista a l'ACN que els pressupostos catalans per al 2016 s'elaboraran amb les mateixes despeses que els comptes del 2015, a més del pla de xoc (xifrat en 270 milions d'euros en el marc del pacte entre Junts pel Sí i la CUP) i els recursos extra que es puguin posar a disposició dels ciutadans gràcies a la millora econòmica.

Així doncs, el vicepresident sosté que la despesa del Govern s'incrementarà respecte la del 2015, tot i les exigències del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, de no augmentar-la per haver incomplert l'objectiu de dèficit marcat per l'any passat. En aquest sentit, el responsable de les finances de la Generalitat va qualificar de "poc realista" el dèficit calculat per l'estat del 2,7% per a Catalunya i va afirmar que no té "cap por" que l'estat talli l'aixeta del crèdit.