ICV es va marcar l'objectiu de confluir amb el partit d'Ada Colau, BComú, i amb Podem per construir el "gran partit" de l'esquerra amb la "voluntat de guanyar" les properes eleccions catalanes, i va reivindicar sense fissures un referèndum com l'"única via" per solucionar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.

L'onzena assemblea nacional d'ICV, celebrada el cap de setmana, va renovar els òrgans de direcció i va aprovar la ponència política que marca el full de ruta per als propers quatre anys, en el qual s'aposta sense embuts pel referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya i per la confluència de les esquerres de cara a guanyar les catalanes. Durant la seva intervenció a l'assemblea nacional, els nous líders del partit, Marta Ribas i David Cid, van afirmar que tenen la "responsabilitat" i l'"ambició compartida" amb Pablo Iglesias i Ada Colau de confluir per guanyar les eleccions catalanes, i van demanar de "carregar-nos d'energies" per fer possible el canvi, que exigeix en primer lloc construir el "gran partit" de l'esquerra.

Ribas va assenyalar que falten "quinze mesos" per a les eleccions catalanes, d'acord amb el full de ruta del Govern, de Junts pel Sí i la CUP, que preveu culminar el procés independentista en divuit mesos, un període de temps per "carregar-nos d'energies" i poder "canviar la realitat".

En aquest sentit, la líder d'ICV va assegurar que tenen la "responsabilitat" i l'"ambició compartida" amb "molta gent" de "confluir les esquerres", amb la "voluntat de guanyar" les pròximes eleccions catalanes per fer possible "aquest canvi".

Cid, per la seva banda, va ressaltar que ara hi ha una "oportunitat històrica", que no s'ha de "desaprofitar", de construir el "gran partit" de l'esquerra catalana, perquè hi hagi un govern al "servei de la gent i no al servei del procés de refundació de CDC".

Urtasun, l'home fort

El nou portaveu, Ernest Urtasun, s'erigeix com un dels homes forts de la formació ecosocialista, ja que serà l'encarregat de negociar amb BComú i Podem la construcció del nou subjecte polític, una tasca que no és menor. La nova direcció, en què Joan Herrera i Dolors Camats segueixen com a membres de la seva comissió després de cedir el lideratge, té un perfil continuista, encara que també renovat i municipalista, ja que s'hi incorporen 18 cares noves procedents de l'òrbita dels nous líders

Es va aprovar amb el 97 % dels vots el document polític d'ICV, en el qual a més de la confluència es reivindica el referèndum com l'"única via" per solucionar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.