L'Eurocambra va donar ahir el vistiplau a la posada en marxa del dispositiu europeu per al registre en fitxer dels passatgers aeris, i ho va fer en paral·lel a l'aprovació del paquet legislatiu per garantir la protecció de dades, que obliga transparència als usuaris d'Internet.

El registre de passatgers (PNR en les seves sigles en anglès), presentat pels seus defensors en particular com un instrument de lluita antiterrorista, va tenir el suport de la majoria de diputats (461 a favor, 179 en contra i 9 abstencions) al final d'un llarg procés de cinc anys no exempt de polèmica.

El Partit Popular Europeu (PPE) va ser des del principi el seu gran valedor a l'Eurocambra, mentre que entre els socialistes n'hi va haver alguns que mostraven una certa prevenció pels riscos d'intromissió en la privacitat. Això va redundar en canvis fins al text final. En l'últim any també va exercir una pressió explícita el Govern francès, amb l'argument que els atemptats perpetrats al seu territori el 2015 es van planificar o es van preparar a l'estranger, i també en nom de l'acció contra les xarxes gihadistes que se serveixen de la lliure circulació a l'interior d'Europa i de la manca de comunicació entre serveis secrets per esborrar traces.

El PNR europeu compilarà, de manera harmonitzada en cada un dels 27 països del dispositiu europeu (Dinamarca n'està exclosa) mitjançant una Unitat d'Informació sobre els Passatgers (UIP), una sèrie d'informacions que obtenen les companyies aèries des del moment en què es fa una reserva, com el nom, les dates del viatge, l'itinerari o la modalitat de pagament. Les informacions s'intercanviaran, o bé a petició específica d'un país que estigui seguint el rastre d'un sospitós que pugui volar des de o fins a un altre Estat de la UE; o bé a iniciativa de la UIP si considera que hi ha informacions que podrien ser interessants per a les forces de l'ordre d'un o altre lloc. En qualsevol cas, els fitxers només es poden utilitzar per a una llista restringida de delictes greus (com el terrorisme) i no hi haurà una circulació sistemàtica entre els 27 països implicats, tal com haurien volgut els liberals -van fer, infructuosament, una esmena per aconseguir-ho, una possibilitat més invasiva per a la privacitat i que, segons alguns experts, podria restar-li eficàcia.

Les dades només es conservaran de manera íntegra durant sis mesos, al final dels quals s'emmascararan els elements que identifiquen cada passatger, i se suprimiran després de cinc anys. A cada UIP hi haurà un responsable de la protecció de dades, que a més haurà d'atendre l'altre gran paquet legislatiu adoptat ahir per l'Eurocambra, en aquest cas resultat d'un procés amb més consens encara, i que substitueix les regles actualment en vigor de 1995 que tots consideraven superades pel desenvolupament d'Internet des de llavors. Amb això s'intenta que els ciutadans puguin exercir un major control de les seves dades personals que circulen per la xarxa (es preveu l'anomenat "dret a l'oblit", el consentiment parental perquè nens o adolescents obrin comptes propis), però també que es fixin regles clares i harmonitzades per a les empreses del sector.