La campanya electoral del referèndum sobre la UE que se celebra el 23 de juny va arrencar ahir al Regne Unit amb un intercanvi d'acusacions entre els dos grups que defensen, respectivament, la permanència i el Brexit.

Les organitzacions "El Regne Unit, més forta a Europa" i "Vota per sortir", designades per la Comissió Electoral com a representants oficials de les dues posicions del debat, es van afanyar a exposar els seus arguments, en els quals sens dubte insistiran en les pròximes setmanes. En representació del primer grup -encapçalat pel primer ministre, el conservador David Cameron-, l'exministre laborista Alistair Darling va acusar els seus rivals euroescèptics de plantejar "un futur de fantasia", en el qual el país conserva "tots els avantatges de ser a Europa sense ser part del mercat únic". "Com a país, la recuperació econòmica del qual a llarg termini depèn de la salut de les nostres exportacions i que la nostra regulació sigui atractiva per als inversors, seria una cessió de poder colossal separar-nos del major soci comercial, augmentar la incertesa, erigir barreres comercials i disminuir la nostra influència", va manifestar en un discurs a Londres.

Boris Johnson, alcalde de la capital britànica i cap visible del grup Vote Leave (Vota per sortir), va obrir la seva campanya a Man-chester amb un discurs davant d'unes 300 persones en què va afirmar que votar pel Brexit és fer-ho per la "independència" del Regne Unit. El polític tory critica la pertinença a un "club" que li costa al Regne Unit 10.000 milions de lliures (12.500 milions d'euros), segons va afirmar, i li impedeix controlar les fronteres i la "democràcia". Johnson va afirmar que els britànics "no tenen idea de fins a quin punt la Unió Europea envaeix totes les àrees" de les seves vides i va criticar els "buròcrates" de Brussel·les que "no han estat elegits".

El líder de l'euròfob partit UKIP i que secunda la campanya de Johnson, Nigel Farage, va acusar el cap del govern de voler ocultar documents que demostren el capital que aquest país aporta al bloc comunitari. També va titllar Barack Obama, que visitarà el Regne Unit la setmana que ve, de ser el president dels Estats Units "més antibritànic" de la història, després que aquest s'hagi manifestat a favor de la permanència. "Gràcies a Déu, aquest president no ocuparà el càrrec durant gaire més temps, i espero que sigui substituït per algú més sensat quan es tracta de les relacions comercials amb aquest país", va afirmar.