El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va advertir aquest dilluns que el debat sobre la llista única independentista amb vista a una repetició de les eleccions generals "fa mal" a l'independentisme, pel que va advocar per evitar-lo o com a mínim ajornar-lo.

En la roda de premsa després de la Permanent d'ERC, Rufián va insistir en la tesi d'Esquerra segons la qual no hi haurà eleccions perquè, en aquesta "setmana decisiva", es produirà "una crida" de persones molt influents, com "els presidents dels Estats Units, Barack Obama, o d'Alemanya, Angela Merkel, o de la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde".

En aquesta crida, va explicar, "s'interessaran pel que passa a Espanya i pressionaran perquè hi hagi un canvi correcte, coincident amb el que desitgen l'Íbex 35 i els poderosos", a fi que governin PP, PSOE i Ciutadans (C's). "Si Rajoy no es posa al telèfon, ja s'hi posarà Rivera", va apuntar el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, que va expressar la seva opinió que els esmentats mandataris "tenen línia directa amb aquells que es declaren superpatriotes espanyols i després vénen la sobirania, per exemple, per decidir sobre el deute públic".

Rufián va defugir el debat sobre la llista única independentista amb "una reflexió simple, i és que estem en un moment tan bo i dolç, tenint com tenim un Parlament amb majoria absoluta independentista i un Govern que treballa per culminar el procés, que no hem de donar el gran gust a la gent de Madrid, a qui encanta veure com tenim debats fratricides entre nosaltres". "L'embolic el tenen a Madrid, doncs gaudim-ne mentre recordem com ells ens deien irresponsables i pretenien donar-nos lliçons quan intentàvem arribar a un acord per formar govern a Catalunya entre forces polítiques molt diferents", va assenyalar.

Segons Rufián, és millor no iniciar el debat sobre la llista única "fins que no arribi el moment" ja que implica "posar-nos pressió innecessària, cosa que ens perjudica a tots" i, a més, va recordar que encara que ERC i CDC vagin separades, "convé recordar que ja tenim unitat d'acció a Madrid en tot el relacionat amb el procés cap a la independència". "Nosaltres ja tenim un pacte al Congrés que passa per votar conjuntament sobre Catalunya i tot allò relacionat amb el procés", va afegir.

Pel que fa a la possibilitat d'un pacte entre Podem i Izquierda Unida per anar junts a les eleccions, va indicar que li semblaria "molt bé", i va recordar que ERC "té una llarga tradició parlamentària estant sempre al costat de les esquerres".