El president dels EUA, Barack Obama, i els governants dels països nòrdics van assenyalar ahir la "creixent" presència militar russa al mar Bàltic i van coincidir a defensar les sancions a Moscou pel conflicte d'Ucraïna i l'annexió de Crimea.

Obama va celebrar una cimera a la Casa Blanca amb els governants de Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia, similar a la que va tenir lloc a Estocolm el 2013. Estats Units i els països nòrdics "estem units en les nostres preocupacions sobre l'agressiva presència militar de Rússia", va dir Obama en declaracions als periodistes al final de la cimera.

En la mateixa línia, en un comunicat conjunt divulgat per la Casa Blanca, els EUA i els països nòrdics segueixen la mateixa línia, en citar la "posició nuclear" de Moscou, "exercicis no declarats i actes de provocació duts a terme per avions i vaixells de guerra russos". "Fem una crida a Rússia a garantir que les seves maniobres i exercicis militars compleixen plenament les seves obligacions i compromisos internacionals de seguretat i estabilitat", sostenen.

Obama també va afirmar que ell i els dirigents nòrdics van coincidir que s'han de mantenir les sancions imposades pels EUA i la Unió Europea (UE) a Rússia per les seves accions a Ucraïna. En el text, els EUA i les nacions nòrdiques precisen que, segons ell, aquestes sancions no s'han d'aixecar fins que Rússia "apliqui plenament" els compromisos de Minsk i, en el cas de Crimea, fins que retorni aquest territori a Ucraïna.

El president de Rússia, Vladimir Putin, va afirmar ahir que el seu país es veurà obligat a estudiar com neutralitzar les amenaces a la seva seguretat que suposa l'emplaçament de l'escut antimíssils dels Estats Units a Europa de l'Est.