El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va destacar la "paradoxa" que suposa el fet que la Unió Europea faci "grans esforços perquè el Regne Unit no se'n vagi, mentre que amenaça Catalunya" amb la seva eventual sortida del club comunitari "si es declara independent" d'Espanya.

En una entrevista a la cadena de televisió CNBC, aprofitant la seva visita oficial a Londres, Puigdemont va expressar la seva "preocupació per la possibilitat que el Regne Unit pugui anar-se'n de la Unió Europea" si així ho decideixen els britànics en referèndum, però va assegurar que "respectarà enormement el seu dret a decidir". Puigdemont, que ha remarcat la "voluntat de Catalunya de ser part de la Unió Europea", va subratllar que, si els britànics voten a favor de deixar la Unió, les dues parts "estaran interessades a arribar a acords que en la pràctica posin en marxa el millor de la relació" entre Londres i Brussel·les.

A l'entrevista, conduïda per la periodista Julia Chatterley, el President va dir albergar l'esperança que es trobarà la manera de "recompondre la posició, sigui quina sigui la decisió" dels britànics.

Pel que fa a les eleccions generals del 26 de juny, va dir que "Mariano Rajoy ha estat un problema" a l'hora d'intentar teixir acords i va lamentar la "incapacitat" del govern central i de les forces estatals de "governar la complexitat i trobar solucions intel·ligents", cosa que "està generant moltes preocupacions i no és bona notícia ni per a l'economia ni per a la política europea".

Dels comicis del 26-J no n'espera cap novetat pel que fa a Catalunya, tot "quedarà exactament igual i hi haurà un govern que no oferirà cap proposta de solució". Mentrestant, va assenyalar, "la política catalana ja pren les seves decisions de forma sobirana, independentment del que passi amb el govern i amb els partits espanyols".

Pel que fa a la notícia, que el govern espanyol envia diplomàtics per contrarestar el sobiranisme, va dir que "el procés interessa tant que fins i tot el govern espanyol sembla que ha decidit enviar gent a recórrer milers de quilòmetres per intentar contrarestar aquestes explicacions que donem de primera mà". Puigdemont va ironitzar que seria "molt més barat" recórrer 500 quilòmetres fins a Barcelona i pactar amb el Govern de la Generalitat la celebració d'un referèndum.