Comín admet que van informar tard de l'enterovirus per no "generar alarma"

Després d'una setmana sense cap nou cas del virus, 17 infants continuen hospitalitzats

27.05.2016 | 00:00
El conseller Antoni Comín
El conseller Antoni Comín

El conseller de Salut, Antoni Comín, es va defensar de les crítiques de l'oposició per haver trigat diversos dies a informar sobre el brot d'enterovirus i ha assegurat que no ho va comunicar fins que no va tenir certeses i base científica per fer-ho per evitar així "generar alarma".
Comín va comparèixer ahir a la Comissió de Salut del Parlament a petició pròpia per donar explicacions sobre la resposta assistencial davant l'aparició de casos d'afectacions neurològiques agudes en nens per enterovirus.
En aquest moment, disset nens continuen hospitalitzats per afectacions neurològiques per enterovirus, després que dos dels ingressats fossin donats d'alta, segons va explicar Comín, que també va destacar que no s'han detectat nous casos des de fa una setmana.
D'altra banda, segons va dir Comín, Salut va enviar un protocol d'actuació davant quadres neurològics aguts per enterovirus a tota la xarxa hospitalària, així com el servei telefònic 061 CatSalut Respon perquè pogués respondre els dubtes dels ciutadans.
Durant els dies següents, el protocol es va actualitzar tres vegades a mesura que es disposava de més coneixement científic sobre l'episodi: "La ciència necessita temps per poder respondre amb certeses -va defensar Comín-, i la precipitació és enemiga de l'anàlisi científica necessària per abordar aquesta situació".
"La comunicació fiable dels casos d'enterovirus necessita aquesta base científica", va prosseguir el conseller, qui va reiterar que els laboratoris necessiten temps per analitzar els casos detectats, per la qual cosa la comunicació pública del brot es va fer quan ja existia capacitat per "donar respostes".
Segons el titular de Salut, "hauria estat una irresponsabilitat informar de l'episodi sense determinar amb certesa si el nombre i la situació dels casos era excepcional", i va assegurar que "tothom -institucions, metges i experts- va estar d'acord a actuar d'aquesta manera".
El conseller Comín va explicar també que els professionals mèdics estaven "degudament informats", per la qual cosa el fet de no comunicar-ho de forma pública "en cap cas no ha debilitat la resposta assistencial".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema