Espanya no identifica adequadament les nenes víctimes del tràfic de persones, no garanteix l'educació i protecció legal als menors estrangers no acompanyats, ni adapta el sistema d'asil per facilitar que les famílies obligades a separar-se puguin retrobar-se, va denunciar Save The Children. Aquesta ONG va alertar en l'informe "Víctimes invisibles: Menors estrangers no acompanyats, víctimes de tràfic i refugiats a Espanya" de l'augment dels nens que viatgen sols i que van sol·licitar protecció internacional a la UE. A Espanya, 3.754 nens van sol·licitar asil i a la UE van ser més de 95.000 el 2015, quatre vegades més que el 2014.

A més, l'informe destaca la tendència creixent que en els processos migratoris hi ha cada vegada més nens i recorda que en quinze anys han augmentat el 41% els migrants menors de quatre anys. L'organització de defensa de la infància va lamentar que Espanya "anteposi la seva condició d'immigrants a la de menors d'edat" i doni prioritat, igual que la resta de la UE, a la protecció de les fronteres, en comptes de les persones refugiades, inclosos els nens, cosa que incompleix la legalitat internacional. "Han oblidat que estem parlant de nens per sobre de tanques o fronteres", va destacar Andrés Conde, director general de Save the Children, encarregat de presentar l'informe.

El sistema d'asil "no està adaptat a les necessitats de les famílies", ni facilita que els nens es reuneixin amb els seus pares quan les famílies s'han vist obligades a separar-se en el procés de fugida dels seus països. "Les llargues esperes burocràtiques impedeixen que pares i mares puguin treballar, reagrupar els seus fills o viatjar a altres països europeus en els quals tenen família", va destacar.