Mònica Pont té 42 anys i és la gran de les tres germanes de la històrica masia familiar de cal Font de Sagàs. La seva família té documentada la seva presència en aquest mas des del segle XVI. Ella és la que ha agafat el relleu del seu pare, el Joan, i té cura d'una cabana de 250 vaques de la raça Bruna dels Pirineus, l'autòctona catalana. Va estudiar gestió i administració d'empreses agràries a Tona (Osona).

«A pagès hi ha més dones de les que es veuen», assegura. Té cura del bestiar, de les vaques, toros i cries, de la seva alimentació i benestar en molts aspectes. Els exemplars que vol conservar perquè criïn se'ls queda i la resta els ven per al consum humà o bé a través de la Cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà o d'una botiga pròpia a Cal Bassacs a Gironella, La Cooperativa.

«És millor si pots arribar directament al consumidor final» perquè així s´estalvia els intermediaris. El fet de ser dona no li ha suposat cap problema a l'hora de treballar en aquest sector, on la mecanització ha facilitat que les feines dures ara estiguin a l'abast de tothom. Admet, però, que la pagesia no viu el seu millor moment: «cada cop hi ha menys pagesos i pageses».

Lloa la proposta del «Benvinguts a pagès». «La idea és molt bona perquè apropa la gent al món rural». Creu que fins i tot gent de la mateixa comarca desconeix aquesta realitat. «Convé fer saber d'on surten els animals i què fem». I esperona els consumidors perquè «comprin productes de proximitat, són naturals i respectuosos amb el medi». A les visites projectaran un audiovisual de la raça Bruna dels Pirineus, que ja ha superat l'amenaça del perill d'extinció, i mostraran els animals: les vaques, les vedelles de recria i les d´engreix.